Werken aan preventie in het jeugddomein – een samenspel

De boodschap is helder: preventie is cruciaal, zeker nu de wachtlijsten in de jeugdhulp toenemen. Welzijnswerk in het algemeen, en specifiek jongerenwerk, straathoekwerk en andere wijkorganisaties, werken in essentie aan preventie. Het begint met het opbouwen van een vertrouwensrelatie, het versterken van zelfvertrouwen door talenten te stimuleren, en het bieden van praktische ondersteuning die aansluit bij wat jongeren nodig hebben. Kortom: doen wat nodig is.

 

Door jongerenwerk, straathoekwerk en andere preventieve werkvormen te combineren met (aanvullende) jeugdhulp, kunnen we mogelijk de groei van hulpvragen indammen of het jeugdhulptraject verduurzamen en versterken. Dit kan bijvoorbeeld door samen groepen jongeren te begeleiden die op een wachtlijst staan, of door tijdens het jeugdhulptraject en de nazorgfase aanvullende ondersteuning te bieden vanuit organisaties uit de sociale basis. De bijdrage van jongerenwerk en straathoekwerk kan hierin van grote waarde zijn.

 

 

Factsheet

In onze factsheet vind je meer informatie over deze aanpak in Amsterdam, aangevuld met cijfers, onderzoek en praktijkvoorbeelden uit andere delen van het land.

 

Factsheet ‘Samenwerking binnen het Amsterdams jeugddomein’

Samenspel

De stedelijke, domein overstijgende werkgroep ‘Samenspel jongerenwerk – straathoekwerk – jeugdhulp’ maakt (nieuwe) vormen van samenwerking inzichtelijk en stimuleert en initieert samenwerking tussen jeugdhulp en de sociale basis. De doelstelling hiervan is dat het jeugddomein jongeren effectiever kan ondersteunen, om zo de groeikansen van de ontwikkeling van jongeren en hun maatschappelijke participatie te vergroten.

 

‘Samenspel jongerenwerk – straathoekwerk – jeugdhulp’ is een programma van Samen voor Jongeren Amsterdam, een stedelijke samenwerking van CombiwelDock, Dynamo, perMensthe Mall de Baarsjes en Vivell.