Samen een brug bouwen met W in de Wijk

Eerder deze maand ontvingen wij ambtenaren uit Directie Curatieve Zorg, Directie Patiënt en Zorgordening en Directie Maatschappelijke Ondersteuning van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) samen met Lex Staal, directeur Sociaal Werk Nederland, in Amsterdam Oost.

Tijdens dit werkbezoek gingen we met onze samenwerkingspartners (GGZ, welzijn,  ervaringsdeskundigenorganisatie en gemeente) in op de succesvolle aanpak W in de Wijk. Deze domeinoverstijgende aanpak wil dat mensen met een psychische kwetsbaarheid zich welkom voelen in de wijk. We bouwen een brug tussen ervaringsdeskundigen, GGZ-medewerkers, welzijn en gemeente om acceptatie voor anders zijn te vergroten. De GGZ-coaches (Zorg & Welzijn) leren vrijwilligers en professionals in de wijken beter om te gaan met onbegrepen gedrag. Zo bouwen we aan een GGZ-vriendelijke wijk en kan iedereen zijn leven leiden met eigen regie en een sociaal vangnet.

 

 

Ervaringsdeskundigen

Het werkbezoek startte bij een Dynamobuurthuis in Oost met twee indrukwekkende herstelverhalen van ervaringsdeskundigen van TEAM ED. Wat vooral naar voren kwam was het feit dat ze zoveel hulpverleners in hun leven gehad hebben, maar pas nu binnen W in de Wijk echt gezien worden. Opeens had er weer iemand vertrouwen in ze, leerden ze weer eigen regie te krijgen en mee te doen in de maatschappij. Ze leerden ook te begrijpen waar hun gedrag en dat van anderen vandaan kwam, wat bijdroeg aan hun herstel. Een mooie uitspraak van één van hen naar aanleiding van een gestelde diagnose: “Ik ben het niet, ik heb het!” TEAM ED coördinator Edwin Peters sluit af met het benadrukken van het belang van de inzet van ervaringsdeskundigen: “Door het contact met een ervaringsdeskundige wordt duidelijk dat je niet de enige bent, je krijgt steun en erkenning en je voelt je minder snel eenzaam. Iedereen verdient het om gezien te worden, ongeacht leeftijd, nationaliteit, geslacht, afkomst, religie of andere kenmerken.”

 

 

Inzet GGZ-coach

GGZ-coach Welzijn bij Dynamo Moni Hanasbei: “Ik zie mensen met een psychische kwetsbaarheid echt als een bewoner, als iemand die wil meedraaien in de maatschappij op wat voor manier dan ook en op dit moment daar extra hulp bij nodig heeft. Het kan iedereen overkomen in een dergelijke situatie terecht te komen. En iedereen verdient een tweede kans!” Moni vervolgt: “Als GGZ-coach Welzijn ben ik er ook voor professionals en vrijwilligers die werken met mensen met een psychische kwetsbaarheid. Wij geven hen trainingen, organiseren Q&A’s in buurthuizen, geven advies en ze kunnen met ons sparren. Ik ben zichtbaar en toegankelijk, waardoor de drempel voor zowel bewoners als professionals laag is.” De GGZ-coaches (Zorg & Welzijn) hebben een goed netwerk in de wijk waardoor snel geschakeld kan worden met de juiste personen en instanties. Daarnaast sluit er altijd een ervaringsdeskundige van TEAM ED aan bij alle vormen van deskundigheidsbevordering. Kortom, het is maatwerk op individueel niveau om zo die eerste stapjes richting herstel te kunnen zetten.

 

 

Gelijkwaardige samenwerking

Vervolgens wandelde de groep naar Huis van de Wijk Post Oost waar het team van W in de Wijk Oost met verschillende praktijkvoorbeelden dieper inging op de aanpak. “Een gelijkwaardige samenwerking en het maken van verbinding maakt W in de Wijk tot een succes!”, vertelt Martijn Companjen, beleidsadviseur mentale weerbaarheid, stadsdeel Zuid.

 

 

Veiligheid in de wijk

In het belang van een veilige wijk, is het contact met de wijkagenten een belangrijke samenwerking voor W in de Wijk. Vanuit de politie werken ze met protocollen waarnaar ze ook handelen. Dit is niet in alle gevallen de beste oplossing. Harrison Pedro (GGZ-coach Zorg bij GGZ Arkin) vertelt: “We geven trainingen aan wijkagenten in diverse stadsdelen van Amsterdam, zodat ze inzicht krijgen in de vooroordelen en leren anders om te gaan met onbegrepen gedrag. Ook krijgen ze meer inzicht in de impact van hun handelen op een bewoner. Vanuit de wijkagenten krijgen we positieve reacties, ze leren vooral veel van ervaringsdeskundigen en hun verhalen.”

 

Wensen W in de Wijk

Wat alle leden van de kerngroep W in de Wijk aangeven, is dat dit pas een klein begin is in de verandering van aanpak in zorg en welzijn. Het uiteindelijke doel is om wijken veerkrachtig te maken en bewoners meer naar elkaar om te laten kijken. Zodat iedereen toegang heeft tot de voorzieningen en activiteiten in de buurt en een sterk sociaal netwerk kan opbouwen. Dit ontlast indirect ook de zorg en verkort de GGZ-wachtlijsten. Hiervoor zijn zeker nog een aantal belangrijke verbeteringen aan te brengen. De aanwezigen bespreken dat meer bekendheid met de aanpak een snellere doorverwijzing vanuit de praktijkondersteuner huisarts (POH) naar de sociale basis zal opleveren terwijl iemand op een GGZ-wachtlijst staat. En qua financiering komt nu het grootste gedeelte vanuit de gemeente, wat continu een uitdaging blijft om te realiseren. Iedereen erkent het belang van duurzame financiering van deze aanpak. Een mogelijke oplossing voor de financiering zou kunnen zijn, dat er vanuit de zorg geld naar de sociale basis wordt overgeheveld. Plus wanneer zorgverzekeraars de voordelen inzien van W in de Wijk en een percentage van hun budget hierin investeren, is het mogelijk een duurzame financiering op te zetten en kunnen er grotere stappen worden ondernomen. Zo kan er ondanks een tekort in de zorg op een positieve manier bijgedragen worden aan het welzijn en het levensgeluk van de Amsterdammer.

 

W in de Wijk Amsterdam

Begin dit jaar hebben de huidige partners W in de Wijk (TEAM ED, Combiwel, Dynamo, GGZ inGeest en GGZ Arkin) in overleg met de gemeente extra middelen aangevraagd om de brede aanpak van W in de Wijk niet alleen in Oost, Zuid, West en Nieuw-West, maar in heel Amsterdam op te schalen en te versterken met partners die lokaal werken in de wijken. Deze aanvraag is goedgekeurd en wel voor 2,5 jaar. Stedelijk projectleider doorontwikkeling Tjerk Kamann kijkt naar de mogelijkheden voor doorontwikkeling in de verschillende stadsdelen. Naast deze stedelijke uitbreiding komt  het landelijk leernetwerk W in de Wijk eind dit jaar met een implementatietool  om ook andere samenwerkingsverbanden in het land te ondersteunen.

 

Reacties van de ambtenaren van het Ministerie van VWS op het werkbezoek:

 

Reacties

“Ontzettend leerzaam en nuttig om van ervaringsdeskundigen, welzijn- en GGZ-coaches en gemeente te horen hoe zij W in de Wijk hebben vormgegeven. Heel mooi hoe iedereen elkaar weet te vinden zodat mensen met psychische kwetsbaarheid snel ondersteuning kunnen krijgen.”

“Het was bijzonder om te zien met hoeveel hart en ziel alle betrokken partijen samenwerken om mensen met psychische kwetsbaarheden binnen het wijknetwerk te ondersteunen.”

“Indrukwekkend om te zien en horen wat interventies op wijkniveau voor een verschil kunnen maken. De bevlogenheid van de betrokken partijen en personen werkt aanstekelijk!”

W in de Wijk

Voor professionals

Samen werken aan wijken waar iedereen welkom is

Hoe kunnen we er samen voor zorgen dat mensen met een GGZ-achtergrond zich welkom voelen in hun buurt? Dat is de vraag waar W in de Wijk zich mee bezig houdt. Interesse?

W in de Wijk

Videoverslag

 

Fotoverslag