Refugee Referee programma wint MVP award

Refugee Referee wint MVP (Michael van Praag) award voor inclusie en diversiteit

Het Refugee Referee programma van A.V.V. Zeeburgia heeft de MVP award gewonnen. Dit is de jaarlijkse prijs voor een individu of collectief dat zich uitzonderlijk heeft ingezet voor de bevordering van inclusie, toegankelijkheid of diversiteit binnen het betaald- of amateurvoetbal. Sportcoördinator Wouter van Dynamo heeft geholpen met het opzetten van het traject van Refugee Referee in de beginfase en met het werven van deelnemers. De initiatiefnemers ontvingen de award uit handen van KNVB-bondsvoorzitter Frank Paauw. 

 

Winnaar MVP award

Met trots namen Founding Father Rally Rijkschroeff en projectleider Abdeljalil Kaddour van het Refugee Regerees programma de MVP award voor inclusie en diversiteit in ontvangst. Samen met scheidsrechters van de eerste lichting, Adel Munassar en Dejen Fishale, werden ze heel terecht in het zonnetje gezet tijdens de uitreiking in de Amsterdam Arena.

 

Nieuwe buren

In december 2018 werd het gemengd wooncomplex Stek Oost gevestigd op het voormalig trainingsveld van A.V.V. Zeeburgia. Studenten, statushouders en jongeren vonden daar een woning. Na enig treuren vanwege het verlies van het trainingsveld werd de deur opengezet voor deze nieuwe buren. Hier zijn, samen met onder andere Dynamo, verschillende vrijwilligers uit voortgekomen. Ook heeft een aantal jaar een Stek Oost voetbalteam aan de zondagcompetitie mee gedaan.

 

Refugee Referee

Rally, Abdel en ook Tino Wallaart van A.V.V. Zeeburgia kwamen al snel op het initiatief Refugee Referee. Waarom zouden ze nieuwe Amsterdammers niet opleiden tot scheidsrechter? Daar is namelijk een schreeuwend tekort aan bij clubs én bij de KNVB. En zo geschiedde. Een win-win situatie: hiermee wordt bijgedragen aan zowel de integratie van statushouders, als aan de welkome aanwas van nieuwe scheidsrechters. Zeeburgia startte ruim 5 jaar geleden met het organiseren van scheidsrechtersopleidingen. Samen met partners als Dynamo, Stichting Ykeallo en Life Goals die kandidaten aandroegen, zijn er 4 jaarlichtingen opgeleid. Met deelnemers vanuit wooncomplexen als Stek Oost, Spark Village op Science Park en SET op IJburg. Mede mogelijk gemaakt door stadsdeel Oost.

 

Diploma

Liefst 20 scheidsrechters behaalden het diploma Refugee Referee. Eén lichting zelfs in samenwerking met de Johan Cruyff Foundation in het kader van Euro 2020. Praktisch alle deelnemers hebben daarna de opleiding tot verenigingsscheidsrechter gevolgd, maar ook de SOIII en scheidsrechter club begeleider vonden gretig aftrek. Overigens met fijne steun vanuit het Sportakkoord via de Gemeente Amsterdam.

 

Genomineerd

Uit een longlist van 14 initiatieven was het Refugee Referee project gekozen in de top 3. Op zaterdag 16 november werd in de Amsterdam Arena bekend gemaakt dat zij er met de award van doorgingen.

 

MVP Award

De MVP (Michael van Praag) award is een jaarlijks terugkerende prijs voor een individu of collectief dat zich uitzonderlijk heeft ingezet voor de bevordering van inclusie, toegankelijkheid of diversiteit binnen het betaald- of amateurvoetbal. Iedereen kan hiervoor een speler, bestuurder, team, club of organisatie nomineren en een onafhankelijke jury bepaalt de shortlist en de winnaar.

 

Refugee Referee programma

 

 

 

 

 

"Refugee Referee is een inspirerend voorbeeld van hoe voetbal een positieve maatschappelijke bijdrage levert aan de lokale gemeenschap. Het programma zorgt niet alleen dat statushouders onderdeel worden van de voetbalgemeenschap, maar stimuleert ook hun persoonlijke ontwikkeling en integratie in de samenleving. Het draagt bij aan het overbruggen van de kloof tussen statushouders en de lokale gemeenschap. Voetbal speel en beleef je tenslotte nooit alleen, zo leer je elke week nieuwe mensen kennen. Refugee Referee is bovendien een inspirerend initiatief voor andere verenigingen, die het programma als een blauwdruk kunnen gebruiken."

Jury MVP award
 

Sportcoördinator Wouter & deelnemer Francis

Krant Amsterdam editie Oost (2020)

Foto: Tom Feenstra