De keuken van buurtrestaurant Kraaipan draait op vrijwilligers. Het is een vaste club, maar de chef-koks wisselen per week. Vrijwilliger Simonette is één van de teamleden die met veel liefde kookt voor de buurtbewoners in de Transvaalbuurt.
Helper
Simonette woont samen met haar man Hans in Watergraafsmeer en werkt als zelfstandig communicatiespecialist. Ze heeft lang de marketing en communicatie voor grote bedrijven als KLM, Bol.com, Leaseplan en Nuon verzorgd. Ze is maatschappelijk betrokken en anderen omschrijven haar als ‘helper’. “Het liefste help ik iedereen die ik tegenkomt en het nodig heeft, op wat voor gebied dan ook.”, vertelt een enthousiaste Simonette.
Keukenprinses
Simonette is een vriendin van chef-kok Joke, die één keer per maand op dinsdag in het buurtrestaurant kookt. Ze kennen elkaar via hun mannen. “Tussen Joke en mij was er direct een klik. Naast onze passie voor koken en gezonde maaltijden delen we ook een drijfveer om anderen te helpen. Joke vertelde dat ze met vervroegd pensioen ging, maar wel één keer in de maand vrijwilligerswerk bleef doen. Ze kookt in buurtrestaurant Kraaipan en geeft de voorkeur aan koken met een vriendin. Zo kwam het dat ze 1,5 jaar geleden aan mij vroeg of ik één keer in de twee maanden met haar wilde koken. Ik was gelijk enthousiast! Samen brainstormen we over het menu, we gaan alle aanbiedingen in supermarkten af en samen met het keukenteam geven we alles om een lekkere, gezonde maaltijd aan de buurtbewoners te serveren.”
Kookduo
Simonette is niet alleen een kookduo met Joke, maar ook met haar man. Hij kan heel goed koken en houdt ervan om in de keuken te staan. Wanneer een chef-kok uitvalt of niet kan, springt dit kookduo in. Simonette vertelt: “Hans heeft altijd veel interesse in koken en eten gehad. Ik heb me ook altijd met eten beziggehouden en ik koppelde het al snel aan gezondheid, maar ik ben meer van de details. Ik houd ervan de natuur te gebruiken, zoals eetbare planten door te gaan wildplukken en eigen verbouwde groenten uit de moestuin. Het is verrassend hoeveel je eigenlijk zelf op een goedkope manier kan verbouwen. Het kost alleen veel tijd. Leuke anekdote: kortgeleden kookten mijn man en ik in Kraaipan. We hadden verse Pistou soep met zelfgemaakte pesto, waar onder andere daslook uit het park in was gebruikt. De overgebleven bladeren heb ik gebruikt als decoratie op de soep. Buurtbewoners reageerden heel nieuwsgierig en vroegen of ze deze ook konden eten! Zo geef je toch net iets extra’s aan een maaltijd, het is gezond en buurtbewoners zijn verrast.”
Feestelijk
Extra leuk was het kerstdiner vorig jaar in het buurtrestaurant. Simonette: “Mijn man en ik kookten als kookduo samen met Joke en haar man. Normaal koken we altijd gezond met groenten uit het seizoen, gevarieerd en goedkoop. Maar dit keer was er meer budget beschikbaar en konden we het menu echt bijzonder maken. De recepten waren van bekende chef-koks van goede Amsterdamse restaurants. Speciaal voor Kerst serveerden we er heerlijke wijnen uit eigen kelder bij. Onze mannen waren tegelijkertijd de sommeliers aan tafel en de bewoners werden in de watten gelegd.”
Solidariteit
“Wat ik mooi vind aan buurtrestaurant Kraaipan is dat het op zo’n dinsdagavond mensen uit de buurt verbindt. Mensen die eenzaam zijn, ontmoeten buren en kunnen gezellig samen eten. Mensen die niet zo goed voor zichzelf kunnen zorgen, kunnen voor een klein bedrag toch lekker en gezond eten. We kiezen niet allemaal ons lot en ik realiseer me dat ik het goed heb met leuk werk, een fijn huis en lieve man. Solidariteit vind ik ontzettend belangrijk. Betrokken zijn met je medemens. Nu na 1,5 jaar zie ik bekende gezichten, of ik merk juist op dat iemand er niet is. Ik vraag dan rond waarom iemand er niet is. Het is belangrijk naar elkaar om te kijken.”
Twee kanten
Simonette heeft veel plezier in het vrijwilligerswerk. “We hebben echt lol in het bedenken van het menu en het jagen op aanbiedingen in de supermarkten. Het is echt wel een uitdaging om binnen het budget te blijven, maar tot nu toe lukt het elke keer. Bij vrijwilligerswerk snijdt het mes aan twee kanten. Het is belangrijk dat je maatschappelijk betrokken bent, dan geeft het je ook echt voldoening. Natuurlijk is het leuk wanneer een bewoner een compliment maakt over de maaltijd, maar wanneer ik aan het einde van een maaltijd 30 lege borden zie, doet me dat heel goed!”
Huiskamergevoel
“Kraaipan is echt als een soort thuis, er hangt een ontspannen sfeer en de openheid van de ruimte voelt goed. Door de open keuken hebben wij als koks ook meer interactie met de bewoners. Het buurtrestaurant heeft verschillende tafels, niet één lange tafel, en er zijn geen vaste plekken. Het zorgt voor een gezellige restaurantsfeer en bewoners kunnen wekelijks wisselen van tafel om meer buren te leren kennen. Ik zie ook een fijne sfeer en dat er rust is, de buurtbewoners voelen zich op hun gemak. Het is voor hen een vertrouwde plek waar ze wekelijks komen en dat is ook precies de bedoeling.”
Benieuwd naar de heerlijke, gezonde gerechten die onze vrijwilligers klaarmaken? Schuif aan, maak kennis met buurtgenoten & eet gezellig mee!
Op zoek naar een betaalde baan, stageplek of vrijwilligerswerk? Bekijk ons aanbod!
Lees meer Even voorstellen verhalen van medewerkers, vrijwilligers en samenwerkingspartners van Dynamo over wat zij doen en raak geïnspireerd.