Actief in Amsterdam Zuid als talentmakelaar en sportmakelaar zijn Monique en Eric een bekend gezicht. Samen zetten ze zich in voor verbinding in de buurt. Dat zowel kinderen, als jongeren, volwassenen en ouderen elkaar ontmoeten tijdens sporten en bewegen, een activiteit om hun talent te ontdekken of tijdens een buurtfestijn.
Eric over Monique: “Monique is goed in contact met de doelgroep. Ze staat tussen de ouders en die kennen haar allemaal. Daarnaast is ze open en eerlijk, je weet echt wat je aan haar hebt!”
Monique over Eric: “Eric is gestructureerd en ik leer van hem op het gebied van eerst nadenken voordat je direct reageert. Ik vind het fijn met hem te sparren en we werken goed samen.” Ze geeft nog een extra compliment: “Ik vind Eric altijd heel leuk gekleed!”
Organiseren & coördineren
Als sport- of talentmakelaar begeleid je geen groepen of 1-op-1 activiteiten. Je bemiddelt en zorgt ervoor dat activiteiten of evenementen plaatsvinden. Eric vertelt: “Ons doel is om jong en oud kennis te laten maken met sport en bewegen, in de hoop dat ze dit uiteindelijk structureel gaan doen. We werken hierbij samen met scholen, sportaanbieders en andere maatschappelijke partners in de buurt. Sport en bewegen draagt niet alleen bij aan een gezonde leefstijl, het zorgt ook voor verbinding in de buurt. Je ontmoet andere kinderen of bewoners uit de buurt, je ervaart hoe leuk samen sporten is en je beleeft een succeservaring.” Hij voegt hier nog aan toe: “Eigenlijk richten we ons op 2 soorten activiteiten: activiteiten op primair en voortgezet onderwijs en activiteiten in de openbare ruimte, zoals het organiseren van evenementen, pleinsport en vakantie-activiteiten.”
Ook bij Monique staat ontmoeting en verbinding centraal in haar functie. Ze vertelt: “Als talentmakelaar stel ik een programma op voor naschoolse activiteiten voor kinderen van 6-12 jaar (soms ook kleuters). Dit programma bestrijkt de gebieden cultuur, gezondheid, natuur, media en burgerschapsvorming. Het doel is om ieder kind zijn/haar eigen talent te laten ontdekken. We richten ons vooral op kinderen uit de sociaaleconomische zwakkere groep. Vaak zijn de ouders niet in een situatie om naar een muziekles te gaan, een gezonde leefstijl te hanteren of zelf creatief aan de slag te gaan met hun kind. Zo leren wij kinderen met een activiteit als een kookles meer over gezonde voeding. We willen kinderen echter niet in een hokje plaatsen naar aanleiding van hun gezinssituatie, dus ook ontmoeting met andere kinderen uit de buurt speelt bij Talententent een rol.”
Ouderbetrokkenheid
Voor beide makelaars is ouderbetrokkenheid essentieel. “Kom kijken naar een sportactiviteit, leer van andere ouders en geef je kind aandacht. Het is goed om te weten waar je kind mee bezig is. Zo kun je ook een open gesprek voeren in plaats van dat je een gesloten antwoord als ja of nee krijgt op de vraag ‘Heb je een leuke dag gehad?’.”, legt Monique uit. Dat ouderbetrokkenheid voor Monique extra belangrijk is blijkt wel uit het feit dat ze zich meer wil gaan richten op verbinding en ontmoeting tussen kinderen en hun ouders in de Rivierenbuurt. Het organiseren van buurtgerichte evenementen is daar een goed voorbeeld van.
Buurtfestijnen
Een mooi initiatief in de buurt is het buurtfestijn. “Met het buurtfestijn willen we het integraal werken met maatschappelijke partners verbeteren. Zo is er een samenwerking bij de organisatie van een festijn tussen Combiwel jongerenwerk, opbouwwerk, sport en bewegen, Talententent, Buurtteam en Ouder en Kindteam (OKT). Samen proberen we mensen die ons aanbod in de buurt nog niet kennen te leiden naar een vervolgaanbod. Het idee is dat buurtbewoners zelfstandig gebruik gaan maken van voorzieningen in de buurt.”, vertelt Eric enthousiast. Monique voegt hier nog aan toe: “Een buurtfestijn zorgt ook weer voor verbinding. We creëren een podium waar buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten”.
Meiden op vrijdag
Vanuit de gemeente kreeg de Talententent de vraag om iets speciaals voor meiden te organiseren. Het is een kwetsbare doelgroep (+/- 12 jaar) die minder snel de aandacht op zich vestigt, doordat ze voor minder overlast zorgen dan jongens. “Zo is het idee van ‘Meiden op vrijdag’ ontstaan. Deze activiteit organiseren we los van scholen en vindt plaats in Atelier 77. Het is een groot succes! Inmiddels zijn er al 2 groepen op vrijdagmiddag. Het is een veilige omgeving waar ze leuke activiteiten met elkaar doen en tegelijkertijd iets leren over bijvoorbeeld een actualiteit. De meiden komen alleen, sommigen samen met een vriendin en anderen introduceren bijvoorbeeld weer een nichtje. Ze leren elkaar kennen, nieuwe vriendschappen ontstaan en ze komen met verschillend gedrag in contact.”, legt Monique uit.
Dynamische baan
Zowel Monique als Eric heeft een dynamische baan. Eric: “Sport en bewegen verbindt en verbroedert! Hier ligt mijn passie en het is dan ook waardevol daar het grootste gedeelte van mijn werk mee bezig te zijn. Ik kom op veel verschillende plekken, vooral ook scholen. De energie die daar hangt is inspirerend en ik kijk graag naar de interacties tussen kinderen, maar ook tussen kinderen en leraren. “ Ook Monique komt op veel verschillende plekken. “Ik ga vaak naar de schoolpleinen voor het contact met de ouders en leraren, zodat ik ook hoor wat er zoal speelt en ik met ze mee kan denken. De verscheidenheid aan mensen die ik ontmoet tijdens mijn werk vind ik leuk. En vooral het contact met de kinderen en het plezier dat ze in activiteiten hebben, geeft me veel plezier in het werk.”
Op haar bucketlist: “Een Talentenschool ontwikkelen voor kinderen uit de buurt. Een vaste plek in de buurt waar we alles kunnen aanbieden en waar iedereen naartoe kan komen.”
Op zijn bucketlist: “Een hond!”
De Talententent organiseert kunstzinnige en sportieve activiteiten voor basisschoolkinderen om hun talenten te ontdekken.
Op zoek naar een betaalde baan, stageplek of vrijwilligerswerk? Bekijk ons aanbod!
Lees meer Even voorstellen verhalen van medewerkers, vrijwilligers en samenwerkingspartners van Dynamo over wat zij doen en raak geïnspireerd.