Bij buurtrestaurant Kraaipan kunnen buurtbewoners iedere dinsdag en vrijdag om 18.00 uur terecht voor een heerlijke, gezonde tweegangenmaaltijd. Er wordt gekookt door een team van vrijwilligers onder leiding van een vrijwillige chef-kok. Eén van de vaste chef-koks op dinsdag is Joke. Samen met vier enthousiaste dames bereidt ze één keer per maand verrassende en smaakvolle maaltijden voor wel 30 personen. Het is tijd voor een kijkje in de keuken van buurtrestaurant Kraaipan!
Chef-kok Joke
Na 21 jaar als opbouwwerker voor Dynamo gewerkt te hebben ging Joke twee jaar geleden met vervroegd pensioen. Ze heeft jaren het buurtrestaurant Kraaipan gecoördineerd en kent zowel de keuken als de locatie Kraaipan op haar duimpje. Waarom dan toch bij Kraaipan blijven, terwijl ze eigenlijk is gestopt bij Dynamo? Joke legt het uit: “Ik heb vanaf mijn 17e veel gewerkt, dus toen ik besloot met vervroegd pensioen te gaan heb ik mezelf beloofd niets meer te doen wat moest. Ik wilde mezelf vooral niet vastleggen aan een verplichting.” Ze vervolgt: “Mijn grootste passies zijn reizen en koken. Ik ben veel op reis en ik raak altijd geïnspireerd door de cultuur, levenswijze en de culinaire tradities (met vaak lokale producten). Ik wilde deze kennis graag meenemen in mijn liefde voor het koken. Zo ontstond het idee om één keer per maand als chef-kok te koken in buurtrestaurant Kraaipan. Ik vind het ontzettend leuk om te doen, al is koken in grotere aantallen wel even wat anders! We hebben een enthousiast team in de keuken, ik houd contact met mijn (oud)collega’s, vrijwilligers en bezoekers van Kraaipan en ik kan iets betekenen voor de buurtbewoners in de Transvaalbuurt. En door één keer per maand vrijwilligerswerk te doen, heb ik nog steeds de vrijheid om veel te reizen.”
Voorbereiding
Voordat het keukenteam aan de slag kan gaat, heeft de chef-kok al een en ander voorbereid. “Het begint met het samenstellen van het menu, deze bedenk ik zelf. Ik wil zo gezond en gevarieerd mogelijk koken en gebruik veel groenten uit het seizoen. De buurtbewoners hebben de keuze uit vegetarisch of vlees/vis. Er zijn sowieso 5-6 vaste vegetariërs die komen eten, waar ik al rekening mee houd. Vervolgens maak ik de boodschappenlijst, wat heb ik per gerecht nodig aan ingrediënten? Eerst op basis van vier personen, aangezien ik op maandagmiddag pas het definitieve aantal personen weet. Ik pas het lijstje op maandag zo snel mogelijk aan en ga gelijk op pad. De uitdaging is om zo goedkoop mogelijk te koken, het budget bestaat namelijk uit het bedrag wat de buurtbewoners betalen (€4,50 per keer; € 4,- met stadspas). Dus ja, ik ga ook verschillende supermarkten af en kies bij groenten die per stuk gaan altijd de grootste en/of dikste!”, vertelt Joke met een lach. “Wanneer ik alle boodschappen in huis heb, breng ik deze op de fiets heen en weer naar het buurtrestaurant. Een keer per twee maanden kook ik samen met vriendin Bertie en dan gaan we met de auto.”
Aan de slag
Vanaf 14.30 uur druppelt het keukenteam van Joke binnen en kan gestart worden met het echte werk: het bereiden van de maaltijden. Inmiddels weten de dames wat ze kunnen doen en ze gaan direct aan de slag. Tussendoor instrueert Joke hier en daar of ze geeft gerichte tips. Er hangt een plezierige, ontspannen sfeer in de keuken. “We hebben een heel leuk team en we werken goed met elkaar samen.”, aldus Joke. Dit beaamt het keukenteam. Zo vertelt Bertie: “Joke en ik zijn vriendinnen en het is daarom extra leuk om één keer in de twee maanden samen als vrijwilliger in de keuken te staan. Ik assisteer Joke met het bereiden van de maaltijden. Soms denk ik ook mee met het opstellen van het menu en help ik met het vervoeren van de boodschappen.” Ook Shakiba, Almaz en Malyin geven aan dat het een gezellig team is en dat ze elke keer weer van elkaar leren.
Eten verbindt
Buurtrestaurants hebben een belangrijke functie in de wijk. “Vooral in wijken als de Transvaalbuurt, waar vaak toch meer kwetsbare mensen wonen. Ze kunnen niet goed voor zichzelf zorgen, kunnen een gewoon restaurant niet betalen of willen juist meer sociaal contact. Zo komt er op dinsdag een vast groepje die na het eten blijft zitten voor een spelletje. Of een man uit de buurt die geen woord zegt, maar wel aan tafel mee-eet en geniet van de maaltijd en de sfeer om hem heen. Alles is goed! Het buurtrestaurant brengt mensen van alle leeftijden en met alle achtergronden samen die elkaar op hetzelfde moment helpen. Het is ook heel vertrouwd om elke week op dinsdagavond naar Kraaipan te komen en te weten dat je een gezonde maaltijd krijgt.”, vertelt Bertie. Joke vult lachend aan: “Er zijn geen vaste plaatsen in het buurtrestaurant, maar je ziet toch dat iedereen weet op welke plek ze kunnen gaan zitten. Ze hebben respect voor elkaar en er is nooit gedoe!”
Iedereen doet vrijwilligerswerk met een andere reden. Maatschappelijk betrokken zijn, nuttig zijn in het leven of deskundigheid en expertise delen.
“Ik ben zelf ooit gestart met het eerste buurtrestaurant van buurtcentrum De Werf, welke vervolgens uitgebreid werd in heel Amsterdam Oost. Ik heb me altijd erg betrokken gevoeld en ik vind buurtrestaurants erg belangrijk! Wanneer de buurtbewoners dan na de maaltijd even klappen voor de koks om te bedanken voor een heerlijke maaltijd, geeft me dat een glimlach op mijn gezicht!”
“Ik moest met ziekte stoppen met mijn baan in het ouderencentrum, maar zat thuis en wilde wel iets doen. Tijdens de wandelgroep van Kraaipan kwam opbouwwerker Jeannette op het idee dat ik kon gaan helpen in de keuken van het buurtrestaurant. Ik word blij van mensen helpen en van het contact met buurtbewoners. Het is altijd gezellig en iedereen is in voor een praatje.”
“Ik kwam in Nederland vanuit Afghanistan en ik was erg verlegen. Ik praatte niet veel omdat ik de taal niet goed sprak. Samen met een vriendin kwam ik bij Kraaipan waar we heel hartelijk werden ontvangen. Ze gaven aan dat ik kon ondersteunen in de keuken van het buurtrestaurant. Ik heb de afgelopen jaren ontzettend veel geleerd, niet alleen in de keuken van de verschillende chef-koks maar ook de Nederlandse taal. Ik kan nu veel makkelijker contact maken met de buurtbewoners, een praatje met ze maken en hen helpen.”
“Ik ben in Nederland via een medewerker van Dynamo begonnen als vertaler bij een asielzoekerscentrum, maar dat hield helaas op. Ik wilde wel wat blijven doen en zij heeft me toen bij Kraaipan geïntroduceerd. Doordat ik op zowel dinsdag als vrijdag werk, heb ik het geluk dat ik met heel veel verschillende chef-koks en mede-vrijwilligers mag werken. Ik leer nog iedere keer dat ik er ben en sommige kookkunstjes kan ik thuis weer gebruiken. Daarnaast kan ik op deze manier mijn Nederlands verbeteren, blijf ik fit en in beweging en ontmoet ik constant nieuwe mensen.”
Wil je kennismaken met het keukenteam van buurtrestaurant Kraaipan en proeven wat zij voor heerlijke gezonde maaltijden klaarmaken? Schuif aan, maak kennis met buurtgenoten & eet gezellig mee!
Op zoek naar een betaalde baan, stageplek of vrijwilligerswerk? Bekijk ons aanbod!
Lees meer Even voorstellen verhalen van medewerkers, vrijwilligers en samenwerkingspartners van Dynamo over wat zij doen en raak geïnspireerd.