Greet is een enthousiaste, open persoonlijkheid en doet al zeker 12 jaar vrijwilligerswerk voor Dynamo.
Met haar neus in de boeken
Greet komt uit Zeeuws Vlaanderen en woont alweer 45 jaar in Amsterdam, samen met haar man en zoon. Ze heeft verschillende hobby’s, waarvan lezen er één is. Greet is van oorsprong bibliothecaris en zat dus letterlijk altijd met haar neus in (of eigenlijk tussen) de boeken. Ze heeft heel lang in de bibliotheek bij stichting Pandora gewerkt, een voorlichtingsorganisatie op het gebied van de psychiatrie. Na 40 jaar hield de subsidie helaas op, waardoor de stichting ophield te bestaan.
100% gemotiveerd
Vanwege lichamelijke klachten raakte Greet arbeidsongeschikt. Een geheel nieuwe fase brak voor haar aan. Ze liet het er niet bij zitten en ging actief op zoek naar vrijwilligerswerk. Greet vertelt: “Niets doen is niks voor mij. Vanwege lichamelijke klachten ben ik dan wel 100% afgekeurd, maar ik functioneer verder gewoon 100%. Ik wil wat om handen hebben en bezig zijn.” Ze kwam terecht bij een coach waar ze gesprekken had om te kijken wat ze wilde. Hieruit kwam naar voren dat ze graag mensen informatie en advies wil geven, dat ze anderen wil helpen.
Adviseur
Greet kwam terecht bij Pitstop, waar nu de Dynamolocatie Biko zit. “Ik heb hier 1,5 jaar gewerkt als adviseur. Ik gaf buurtbewoners informatie en advies over onder andere vrijwilligerswerk, werk, activiteiten en taal. Mijn begeleidster Mariska was bezig met plannen voor Post Oost, welke uiteindelijk werden uitgevoerd. Ik ben toen samen met haar op die locatie gaan werken, ook weer als adviseur. Met veel plezier heb ik hier 10 jaar lang 2 dagdelen per week gewerkt. Uiteindelijk ben ik minder gaan werken bij Post Oost en kwam ik terecht bij buurtkamer IJburg. Hier werkte ik als adviseur totdat Corona kwam. ”, aldus Greet.
Leesgroep
2 jaar geleden werd het tijd voor iets nieuws en kwam Greet terecht bij onder andere de vrouwenleesgroep in Kraaipan. “Met mijn achtergrond als bibliothecaris en lezen als hobby voelde ik me in de leesgroep direct op mijn plek. Het is een hele gezellige groep van 8 vrouwen uit verschillende culturen. Ze kennen elkaar uit de buurt en helpen elkaar altijd bij het lezen. We komen één keer per week op donderdagochtend bij elkaar. Ik zoek van tevoren iets uit om samen te lezen, iets uit het nieuws of bijvoorbeeld de buurtkrant. Geen ingewikkelde onderwerpen zoals politiek, maar onderwerpen die makkelijker te lezen zijn. Daarnaast gebruiken we een methode, waar bij het lezen van een tekst ook een aantal vragen worden gesteld die ze vervolgens beantwoorden. Het leesniveau binnen de groep is erg verschillend, een aantal vrouwen zijn vaak eerder klaar. Voor hen heb ik dan nog een moeilijke tekst om te lezen. Het is belangrijk om ze allemaal te blijven stimuleren, zodat ze het ook leuk blijven vinden om te lezen.“
Sociale aspect
Tijdens de leesgroep staan niet alleen het leren lezen en het leren van de Nederlandse taal centraal, ook het sociale aspect is belangrijk. “We beginnen om 10.00 uur met de leesgroep en zo rond 10.45 uur hebben we een korte pauze. Dan is er tijd voor koffie of thee en kunnen de vrouwen onderling met elkaar praten, wel in het Nederlands want daarvoor zijn ze hier!” Greet vervolgt: “Wat extra leuk is bij de leesgroep, elke week betalen we allemaal € 1,-. Zo sparen we een bedrag waarvan we aan het einde van het jaar samen iets leuks gaan doen!”
Leren van elkaar
“Wat ik zo leuk vind aan het begeleiden van de leesgroep, is het contact met al die verschillende mensen en culturen. Zij leren niet alleen van mij, ik leer ook van hen. Zo had ik laatst voorgesteld om iets mee te nemen voor bij de koffie. Ik kwam aan met simpele koekjes, maar de vrouwen hadden zelfgemaakte traditionele hapjes meegenomen. Iets wat in hun cultuur heel normaal is. Het geeft een koffiemoment meteen iets speciaals en voor hen draagt het zeker bij aan het sociale karakter.”, vertelt Greet enthousiast.
Veilige omgeving
De vrouwen komen elke week heel graag naar de leesgroep. “Ze geven aan dat ze de leesgroep een fijne en veilige plek vinden om te komen. Het doet mij goed te weten dat ze zich prettig voelen door de sfeer die ik weet te creëren. Daarnaast geeft het mij zoveel voldoening om de vrouwen stapjes te zien maken in het lezen en in de taal. Ze worden hierdoor zelfverzekerder en durven meer. Zo leuk om te zien!” Greet sluit af: “De vrouwen zijn ook heel dankbaar. Elke week zeggen ze bedankt als ze gaan, waarop ik altijd antwoord: jullie ook bedankt voor weer een fijne dag!”
Wil je ook een keer naar de leesgroep voor vrouwen in Kraaipan? Of ben je benieuwd naar wat we nog meer voor activiteiten aanbieden?
Op zoek naar een betaalde baan, stageplek of vrijwilligerswerk? Bekijk ons aanbod!
Lees meer Even voorstellen verhalen van medewerkers, vrijwilligers en samenwerkingspartners van Dynamo over wat zij doen en raak geïnspireerd.