Afgelopen oktober is Charissa gestart als stedelijk kwartiermaker aanpak Welzijn op Recept Amsterdam. Een hele mond vol, maar dit betekent dat zij Welzijn op Recept stadsbreed onder de aandacht van steeds meer partners en geïnteresseerden brengt. Daarnaast verbindt ze stedelijke netwerken en onderzoekt ze waar verbeteringen mogelijk zijn. Laten we kennismaken met haar en de nieuwe stedelijke aanpak Welzijn op Recept Amsterdam!
Charissa omschrijft zichzelf als een persoon met een groot sociaal hart. “Hiermee bedoel ik dat ik een situatie altijd bekijk vanuit de mens(en) om wie het gaat. Ik ben geïnteresseerd in de methoden die er zijn om het leven een positieve wending te geven. Het is mijn drive om deze methoden in te zetten en randvoorwaarden te scheppen die mensen verder helpen in hun ontwikkeling. Dit doe en deed ik in verschillende rollen, met name als projectleider, verbinder en bemiddelaar.”, legt Charissa uit. Ze vult nog aan: “Ik hou ook van pionieren, de grote lijnen uitzetten, partners erbij betrekken en er voor gaan!”
Ontstaan passie voor welzijn
Charissa werkt inmiddels alweer 10 jaar in de welzijnssector. Met haar verhuizing van Rotterdam naar Amsterdam stapte ze van verbinder in de wijk via kunst en cultuur over naar verbinder tussen mensen via welzijn. “Ik startte als bemiddelaar bij het vroegere ViiA, een uitzendbureau voor vrijwilligers in Amsterdam Oost. Ik koppelde mensen die in een isolement waren geraakt aan een maatje of activiteit die aansloot bij hun interesse(s). Ik zag daar mooie voorbeelden van mensen die weer opleefden door contact met anderen of door zelf iets te ondernemen. Welzijn op Recept was toen nog niet bekend in Oost, maar de aanpak was wel vergelijkbaar. Ik geloof dan ook heel erg in de meerwaarde en kracht van Welzijn op Recept (WoR). Ik heb verschillende verhalen van mensen die uit hun benarde situatie weer helemaal opleefden. Deze verhalen blijven mij mijn hele leven bij en het is mooi om daar een rol in te kunnen spelen!”, vertelt Charissa enthousiast.
Actie ondernemen
Ondanks dat ze het één op één contact met Amsterdammers zou missen, besefte Charissa dat ze op managementniveau voor een grotere groep verandering teweeg kon brengen. “Ik stapte in de rol als projectleider Wijkzorg bij Dynamo in 2017. Ik weet hoe traag processen kunnen verlopen en hoeveel problemen er tegelijk kunnen spelen. Alleen, wanneer ergens in het systeem of in de samenwerking iets niet goed verloopt, dan mag het individu daar niet de dupe van worden. Ik probeerde er daarom altijd voor te zorgen dat we niet in praten bleven hangen, maar in actie kwamen! Ook in mijn functie als netwerkmanager vanuit de Buurtteams, die ik tot afgelopen oktober heb vervuld met onder andere een aantal stedelijke portefeuilles gericht op zorg en welzijn. Eveneens een brugfunctie tussen partijen in Amsterdam Oost en de rest van de stad. Het doorontwikkelen van programma’s en samenwerkingen vind ik sindsdien steeds uitdagender.”
Stedelijk kwartiermaker Welzijn op Recept
Als stedelijk kwartiermaker is het Charissa’s taak om te kijken hoe Welzijn op Recept loopt in de verschillende stadsdelen. Sluit de vraag aan op het aanbod in de wijk? Bedienen we de mensen die we zouden moeten bereiken? Welzijn op Recept is geschikt voor iedereen met psychosociale problemen en het belangrijkste is om zoveel mogelijk Amsterdammers te kunnen helpen. Charissa vertelt wat ze nog meer doet: “Ik geef meer bekendheid aan wat Welzijn op Recept inhoudt, onder andere over de verschillende arrangementen zodat huisartsen beter en sneller door kunnen verwijzen. Daarnaast kijk ik naar de kwaliteit van de aanpak op een stedelijk niveau met betrokkenen vanuit welzijn, de zorg en de gemeente. Hoe we leren van goede voorbeelden in de verschillende stadsdelen en een stedelijke lijn doorontwikkelen. Ik richt me op het verbreden van partners, dus naast de huisartsen is een nauwe samenwerking met bijvoorbeeld paramedici, apothekers en de buurtteams van belang. Ook zorg ik voor een betere stedelijke samenwerking met bestaande partners zoals Elaa en Roha. Kortom, ik fungeer als schakel tussen zorgpartners en welzijnsorganisaties binnen heel Amsterdam.”
Charissa stemt haar bevindingen af en toetst ze in de praktijk tot er een advies uitkomt wat op bestuurlijk niveau bij SB020 (een samenwerkingsverband van welzijnsorganisaties waaronder Dynamo) op tafel komt.
Deze doorontwikkeling van Welzijn op Recept is een stedelijk project die voortkomt uit de coalitie chronisch zieken van Amsterdam Vitaal & Gezond waarbij Dynamo de penvoerder is.
Op zoek naar een betaalde baan, stageplek of vrijwilligerswerk? Bekijk ons aanbod!
Lees meer Even voorstellen verhalen van medewerkers, vrijwilligers en samenwerkingspartners van Dynamo over wat zij doen en raak geïnspireerd.