Dit jaar heeft ze haar 25-jarig jubileum bij Dynamo! Benieuwd naar haar hoogtepunten en tips uit het vak? Maak kennis met pedagogisch medewerker Petra.
Van invaller naar vaste medewerker
Met haar diploma Kinderverzorging/Jeugdverzorging (KV/JV) heeft Petra gewerkt op een kinderdagverblijf en BSO tot de kinderen kwamen. Haar interesse en passie voor het vak verdwenen echter niet. Ze vertelt enthousiast: “Mijn kinderen zaten alle drie op dezelfde peuterspeelzaal. De leidster, juf Ans, gaf aan graag een dag vrij te willen zijn. Aangezien ik een diploma voor de peuterspeelzaal heb, bood ik aan om voor haar in te vallen. Ik werd invaller bij Dynamo en rolde zo weer terug mijn vak in. Via Dynamo heb ik mij verder ontwikkeld en niveau 4 en mijn HBO Bachelor pedagogiek gehaald. Na 9 jaar als invaller op de peuterspeelzaal, kwam ik vervolgens als vaste pedagogisch medewerker op voorschool Frankendael in Watergraafsmeer. En hier zit ik nu na 16 jaar nog steeds!”
Wat ik doe
“Ik ben de HBO-er op de groep, wat betekent dat ik mijn collega’s coach om het aanbod op de groep op maat vorm te geven. Ik vind het leuk om met ideeën te komen, die we vervolgens als team van Frankendael uitvoeren. We kijken samen naar wat een kind nodig heeft voor zijn/haar ontwikkeling en het is belangrijk om een veilige, vertrouwde omgeving te creëren. Daarnaast zijn we er niet alleen voor de kinderen, maar ook voor de ouders vormen wij een steun. Zo kunnen ze bij ons terecht met vragen over de opvoeding.” Petra voegt hier nog aan toe: “Als pedagogisch medewerker op de voorschool heb je ook goed contact met de basisschool. Je stemt bijvoorbeeld verschillende thema’s met elkaar af. Dit is belangrijk voor een warme overdracht van de voorschool naar de basisschool.”
Ontwikkeling van het kind
Petra gaat met veel plezier naar haar werk. Als hoogtepunt van haar werk op de voorschool noemt ze het zien ontwikkelen van elk kind. “In de 2 jaar dat kinderen bij ons zijn, zie je ze echt ontwikkelen. Een kind komt bijvoorbeeld binnen en heeft moeite met de taal. Je ziet hem/haar groeien in de spraaktaal. Of kinderen die veel moeite hebben met wennen en een speciaal wenplan volgen, die na 3 maanden met plezier en zonder verdriet hun ouders uitzwaaien.” Ze vult nog aan: “Samen met mijn collega’s hebben we ook echt een heel fijn en leuk team!”
“Zorg dat je samen met je collega’s leuke themaplanningen maakt en overleg als je ergens mee zit. Maak het voor de kinderen een plezierige tijd op de voorschool. Dan heb je zelf ook plezier in je werk als PM- er!”
(2-4 jaar)
Spelenderwijs leren en ontdekken staat centraal op de Dynamo voorschool. Dit zorgt voor een goede ontwikkeling van de motoriek, cognitieve ontwikkeling en sociale ontwikkeling van jouw kind. Wil je graag meer weten over een voorschool bij jou in de buurt, ons programma of kosten en vergoedingen?
Ben je geïnspireerd geraakt door Petra en wil je ook graag als pedagogisch medewerker aan de slag? Bekijk dan onze vacatures. Je kan ook flexibel in vaste dienst!
Lees meer Even voorstellen verhalen van medewerkers, vrijwilligers en samenwerkingspartners van Dynamo over wat zij doen en raak geïnspireerd.
Op een nieuwe locatie in Buitenveldert wordt buurtkamer Ernst al goed bezocht door jong én oud. Van de spelinloop voor ouders met kinderen 0-2,5 jaar, naschoolse activiteiten voor jongeren en een jongens- en meidengroep voor tieners, tot verschillende activiteiten, spreekuren en fijne ontmoetingen voor volwassenen en senioren. We maken kennis met de persoon die dit alles bij Ernst in goede banen leidt: opbouwwerker Nynke.
Dankbaar
4 jaar geleden is Nynke bij Dynamo gestart als opbouwwerker. “Via een sollicitatie bij Humanitas kwam ik bij Dynamo terecht. Ik begon met een contract voor 9 maanden, maar nu zit ik er nog!”, vertelt Nynke met een lach. Dankzij haar werkervaring bij verschillende organisaties in het voeren van dialooggesprekken vaak in buurthuizen, besefte Nynke dat met elkaar in gesprek gaan verbindend werkt. “Ik had groepen mensen met diverse culturele achtergronden en religies aan tafel. We bespraken een bepaald onderwerp waarbij alle visies welkom waren. Het was niet de bedoeling om een discussie te voeren of om elkaar te overtuigen, maar juist om de mensen aan tafel te verbinden. Ik heb veel mooie, inspirerende en bijzondere gesprekken meegemaakt en ik was over het verbinden van mensen op deze manier gelijk heel enthousiast! Dit in combinatie met mijn wens te werken in de praktijk en direct contact te hebben met mensen, sluit perfect aan op mijn huidige functie als opbouwwerker. Ik kende de branche welzijn niet goed, maar ik ben er nu in terechtgekomen en het sluit heel goed aan bij wat ik wil. Daar ben ik dankbaar voor!”
Nynke & Ernst
Nynke’s functietitel is opbouwwerker, maar wat doet ze dan eigenlijk allemaal? Ze legt het zelf uit: “Ik ben coördinator van buurtkamer Ernst en zorg samen met mijn collega Adil ervoor dat alles goed verloopt. We hebben een programmering met activiteiten, spreekuren en hulppunten voor verschillende doelgroepen. Het is belangrijk dat dit goed op elkaar is afgestemd. Daarnaast zijn we een inloop buurtkamer waardoor we heel toegankelijk zijn en buurtbewoners gewoon binnen komen om iets te drinken, een gesprek te voeren of te neuzen in de kledingweggeefkast. Zo is er hier altijd wel reuring en dat maakt het juist heel gezellig!”
Van de buurt voor de buurt
Nynke haar streven is om de Ernst nog meer van de buurt te maken. “Op dit moment kijken we bij de programmering al naar waar behoefte aan is in de buurt. Zo is ‘Meet & Eat’ ontstaan, doordat meerdere buurtbewoners bij mij aangaven graag iets met koken te willen doen. Ik heb hen bij elkaar gebracht en zo ontstond de maandelijkse kookactiviteit. De groep buurtbewoners kookt samen een gerecht voor andere buurtbewoners. Samen eten verbindt!” Nynke vervolgt: “Een ander voorbeeld is de ‘Friday Afternoon Drinks’ voor internationale buurtbewoners. In mijn functie als welzijnscoach kwam ik steeds meer in contact met internationals die in Amsterdam zijn voor hun werk. Ze kennen niet veel mensen en werken voornamelijk thuis, maar ze willen wel graag een netwerk hier opbouwen. Dankzij de vrijdagmiddagactiviteit in Ernst kunnen internationals tips en adviezen uitwisselen over hoe hun leven in Amsterdam op te bouwen.” Dit zijn voorbeelden van activiteiten waarbij Nynke inspeelt op signalen uit de buurt, om zo ook de buurt er meer bij te betrekken. En dat kan nog beter vertelt ze: “De programmering die we op dit moment hebben wordt voornamelijk door Dynamo of een partnerorganisatie georganiseerd. Ik zou heel graag willen dat Ernst nog meer van de buurt wordt, voor de buurt! Met eigen initiatieven die ze ook zelf uitvoeren. Hierbij kan ik hen vanuit Ernst ondersteunen met het aanbieden van een ruimte en een klein budget om het initiatief op te zetten.”
Verbinden
Maar Nynke doet nog meer dan in Ernst actief te zijn. Ze is ook welzijnscoach in Buitenveldert voor Welzijn op Recept en ze coördineert preventieve huisbezoeken. “Het zijn verschillende werkzaamheden, maar ik leer de buurt op deze manier heel goed kennen en kan daardoor makkelijker verbindingen maken tussen alle doelgroepen in de buurt. Zo kan een cliënt van Welzijn op Recept aansluiten bij een activiteit in Ernst of als vrijwilliger aan de slag gaan. Of een buurtbewoner die vaker in Ernst al komt heeft een brief voor een preventief huisbezoek ontvangen en wil graag meer informatie, welke ik hem vervolgens direct kan geven. Voor komend jaar zou het ook heel mooi zijn wanneer we in Ernst activiteiten kunnen opzetten waarbij we alle leeftijden – die in de buurtkamer komen – kunnen betrekken. Ik wil graag voor iedereen uit de buurt een fijne plek creëren in Ernst!”
Kleine successen
Op de vraag wat haar plezier geeft in het werk antwoordt Nynke: “Ik kan heel blij worden van kleine successen! Dat iemand bijvoorbeeld aarzelend een eerste keer binnenkomt bij Ernst, maar vervolgens heel enthousiast wordt van het contact met anderen. Of dat je merkt dat vrijwilligers vriendschappen sluiten en elkaar ook buiten de buurtkamer zien. Ze zien elkaar regelmatig, leren elkaars familie kennen en helpen elkaar. Het is mooi dat ik namens Dynamo een ruimte heb en koffie/thee/soep kan verzorgen, wat vervolgens zo’n verandering teweeg kan brengen in iemands leven!” Nynke voegt hier nog aan toe: “Dit geldt ook voor Welzijn op Recept, waar ik als welzijnscoach streef naar een mooie match waar iemand blij van wordt. Dit kan het perfecte maatje voor iemand zijn of een leuke activiteit die goed aansluit. Het leven van mensen kan daardoor een stuk leuker worden. Ze moeten natuurlijk zelf ook willen en initiatief tonen, maar dat iets kleins kan uitgroeien tot een echte verandering van hoe ze in het leven staan en hoe hun dagelijks leven eruit is gaan zien geeft me veel voldoening!”
Ben je nieuwsgierig naar Nynke geworden en wil je graag met haar ideeën uitwisselen, ervaringen delen of gewoon koffie drinken? Kom naar de Ernst en spreek haar aan!
Op zoek naar een betaalde baan, stageplek of vrijwilligerswerk? Bekijk ons aanbod!
Lees meer Even voorstellen verhalen van medewerkers, vrijwilligers en samenwerkingspartners van Dynamo over wat zij doen en raak geïnspireerd.
Raoul werkt inmiddels meer dan 6 jaar bij Dynamo. Begonnen als stagiair in Oud-Oost en vervolgens als maatschappelijk werker op IJburg is hij uiteindelijk bij Buurtteam Amsterdam Oost terechtgekomen als coördinator registratie- en aanmeldteam. Hij gaf leiding aan het aanmeldteam en hield zich bezig met verschillende stedelijke neventaken, de registratiekwaliteit en werkprocessen binnen het buurtteam. Dankzij een interne verandering is zijn functie nu uitgebreid en is team welkom ontstaan. Wat is team welkom? En wat houdt zijn functie als teammanager team welkom in?
Team welkom bestaat uit het team receptiemedewerkers en aanmeldteam van Buurtteam Amsterdam Oost. Raoul legt uit: “Team welkom vormt de voorkant van ons buurtteam. De eerste indruk is heel belangrijk! Mijn doel is dat ze goed op elkaar afgestemd raken. Ze werken intensief samen en hebben directe lijntjes. Samen zijn ze een spin in het web rondom signalen. Ze hebben met alle disciplines contact en veel informatie komt altijd weer bij hen terecht. Ook Amsterdammers die tussen wal en schip vallen komen vaak bij team welkom terecht voor informatie en advies. Wij helpen deze Amsterdammers met de juiste informatie weer (intern of extern) op weg.”
Betrokkenheid
Voor Raoul is het vergroten van de betrokkenheid van team welkom bij het buurtteam een belangrijk punt. “Het is belangrijk dat team welkom meegenomen wordt in de inhoud van Buurtteam Amsterdam Oost. Hierdoor zijn ze beter op de hoogte van wat het buurtteam aan de achterkant doet, kunnen ze meer vragen al aan de voorkant beantwoorden en weten ze wie ze voor welke hulpvraag moeten hebben. Op die manier kunnen we het contact met Buurtteam Amsterdam Oost voor de Amsterdammer zo laagdrempelig mogelijk laten voelen.”
Sneller schakelen
Daarnaast is hij bezig met het koppelen van de receptie aan het sociale registratiesysteem MyNeva, zodat de zij aan de voorkant meer praktische vragen kunnen beantwoorden. “We gaan binnenkort ook werken met Bubble, een technisch telefonieprogramma welke gekoppeld wordt aan MyNeva. Het telefoonnummer waarmee iemand belt wordt gescreend, we zien direct of deze Amsterdammer al een openstaand dossier heeft bij iemand en kunnen vervolgens sneller schakelen!”, vertelt Raoul enthousiast.
Team welkom beter positioneren in de stad
“Het is bijzonder dat wij een apart team van receptie en aanmelden hebben. Ik merk dat er vanuit de sociale basis een hoge drempel is om contact met het Buurtteam Amsterdam op te nemen. Dit wil ik graag veranderen door persoonlijk uit te leggen hoe bereikbaar wij zijn en op welke manieren. Dus hoe wij aan de voorkant werken, dat ze laagdrempelig met ons kunnen sparren en dat we mee kunnen denken over het eventueel beleggen bij een andere organisatie. Belangrijk vind ik dat ze weten dat ze ons erbij kunnen halen om gezamenlijk te overleggen wat het beste is voor de Amsterdammer en wie welke rol daarin gaat spelen.”
Heb je vragen over bijvoorbeeld: zorg, geld, wonen, werk, meedoen, gezondheid of veiligheid? Het buurtteam staat voor je klaar, onze hulp is gratis!
Op zoek naar een betaalde baan, stageplek of vrijwilligerswerk? Bekijk ons aanbod!
Lees meer Even voorstellen verhalen van medewerkers, vrijwilligers en samenwerkingspartners van Dynamo over wat zij doen en raak geïnspireerd.
Afgelopen oktober is Charissa gestart als stedelijk kwartiermaker aanpak Welzijn op Recept Amsterdam. Een hele mond vol, maar dit betekent dat zij Welzijn op Recept stadsbreed onder de aandacht van steeds meer partners en geïnteresseerden brengt. Daarnaast verbindt ze stedelijke netwerken en onderzoekt ze waar verbeteringen mogelijk zijn. Laten we kennismaken met haar en de nieuwe stedelijke aanpak Welzijn op Recept Amsterdam!
Charissa omschrijft zichzelf als een persoon met een groot sociaal hart. “Hiermee bedoel ik dat ik een situatie altijd bekijk vanuit de mens(en) om wie het gaat. Ik ben geïnteresseerd in de methoden die er zijn om het leven een positieve wending te geven. Het is mijn drive om deze methoden in te zetten en randvoorwaarden te scheppen die mensen verder helpen in hun ontwikkeling. Dit doe en deed ik in verschillende rollen, met name als projectleider, verbinder en bemiddelaar.”, legt Charissa uit. Ze vult nog aan: “Ik hou ook van pionieren, de grote lijnen uitzetten, partners erbij betrekken en er voor gaan!”
Ontstaan passie voor welzijn
Charissa werkt inmiddels alweer 10 jaar in de welzijnssector. Met haar verhuizing van Rotterdam naar Amsterdam stapte ze van verbinder in de wijk via kunst en cultuur over naar verbinder tussen mensen via welzijn. “Ik startte als bemiddelaar bij het vroegere ViiA, een uitzendbureau voor vrijwilligers in Amsterdam Oost. Ik koppelde mensen die in een isolement waren geraakt aan een maatje of activiteit die aansloot bij hun interesse(s). Ik zag daar mooie voorbeelden van mensen die weer opleefden door contact met anderen of door zelf iets te ondernemen. Welzijn op Recept was toen nog niet bekend in Oost, maar de aanpak was wel vergelijkbaar. Ik geloof dan ook heel erg in de meerwaarde en kracht van Welzijn op Recept (WoR). Ik heb verschillende verhalen van mensen die uit hun benarde situatie weer helemaal opleefden. Deze verhalen blijven mij mijn hele leven bij en het is mooi om daar een rol in te kunnen spelen!”, vertelt Charissa enthousiast.
Actie ondernemen
Ondanks dat ze het één op één contact met Amsterdammers zou missen, besefte Charissa dat ze op managementniveau voor een grotere groep verandering teweeg kon brengen. “Ik stapte in de rol als projectleider Wijkzorg bij Dynamo in 2017. Ik weet hoe traag processen kunnen verlopen en hoeveel problemen er tegelijk kunnen spelen. Alleen, wanneer ergens in het systeem of in de samenwerking iets niet goed verloopt, dan mag het individu daar niet de dupe van worden. Ik probeerde er daarom altijd voor te zorgen dat we niet in praten bleven hangen, maar in actie kwamen! Ook in mijn functie als netwerkmanager vanuit de Buurtteams, die ik tot afgelopen oktober heb vervuld met onder andere een aantal stedelijke portefeuilles gericht op zorg en welzijn. Eveneens een brugfunctie tussen partijen in Amsterdam Oost en de rest van de stad. Het doorontwikkelen van programma’s en samenwerkingen vind ik sindsdien steeds uitdagender.”
Stedelijk kwartiermaker Welzijn op Recept
Als stedelijk kwartiermaker is het Charissa’s taak om te kijken hoe Welzijn op Recept loopt in de verschillende stadsdelen. Sluit de vraag aan op het aanbod in de wijk? Bedienen we de mensen die we zouden moeten bereiken? Welzijn op Recept is geschikt voor iedereen met psychosociale problemen en het belangrijkste is om zoveel mogelijk Amsterdammers te kunnen helpen. Charissa vertelt wat ze nog meer doet: “Ik geef meer bekendheid aan wat Welzijn op Recept inhoudt, onder andere over de verschillende arrangementen zodat huisartsen beter en sneller door kunnen verwijzen. Daarnaast kijk ik naar de kwaliteit van de aanpak op een stedelijk niveau met betrokkenen vanuit welzijn, de zorg en de gemeente. Hoe we leren van goede voorbeelden in de verschillende stadsdelen en een stedelijke lijn doorontwikkelen. Ik richt me op het verbreden van partners, dus naast de huisartsen is een nauwe samenwerking met bijvoorbeeld paramedici, apothekers en de buurtteams van belang. Ook zorg ik voor een betere stedelijke samenwerking met bestaande partners zoals Elaa en Roha. Kortom, ik fungeer als schakel tussen zorgpartners en welzijnsorganisaties binnen heel Amsterdam.”
Charissa stemt haar bevindingen af en toetst ze in de praktijk tot er een advies uitkomt wat op bestuurlijk niveau bij SB020 (een samenwerkingsverband van welzijnsorganisaties waaronder Dynamo) op tafel komt.
Deze doorontwikkeling van Welzijn op Recept is een stedelijk project die voortkomt uit de coalitie chronisch zieken van Amsterdam Vitaal & Gezond waarbij Dynamo de penvoerder is.
Op zoek naar een betaalde baan, stageplek of vrijwilligerswerk? Bekijk ons aanbod!
Lees meer Even voorstellen verhalen van medewerkers, vrijwilligers en samenwerkingspartners van Dynamo over wat zij doen en raak geïnspireerd.
Voor degene die het helemaal gemist heeft, vorige maand heeft Evert namens Dynamo de Zuidas Duurzaamheidsprijs in ontvangst mogen nemen voor het Social Impact project ‘Vraag-maar-raak lunch’. Een mooie bekroning op zijn werk en dat van collega’s en partners. Wat doen we eigenlijk precies met Social Impact? Hoog tijd om Evert het hemd van zijn lijf te vragen!
Matea (Miele) & Evert (Dynamo) met hun Zuidas Duurzaamheidsprijs
Evert is een rasechte Amsterdammer en woont er – op 10 jaar in Frankrijk te hebben gewoond als kind na – al zijn hele leven. Op dit moment woont hij met zijn vrouw en 2 kinderen (4 en 1 jaar) in Osdorp, Amsterdam West. Hij sport graag en je kan hem dan ook voor elke sport in teamverband ’s nachts wakker maken. Dat de liefde voor Frankrijk toch in zijn bloed zit, blijkt wel uit het feit dat hij een camping heeft in de Dordogne. Deze is alleen de zomermaanden geopend, wat betekent dat Evert met zijn gezin elke zomer 2,5-3 maanden in Frankrijk woont. Op Evert zijn bucketlist: bungeejumpen of nee eigenlijk een goede nacht(en) maken.
“De maanden in Frankijk zijn zeker geen vakantie voor ons, maar keihard werken. Echter geven het buitenleven, de gezellige, mensen die op vakantie zijn en het ander soort werk wat ik daar doe ontzettend veel energie. Het is ook de afwisseling met ons leven in Amsterdam wat het heel fijn maakt!”, laat Evert weten.
Zijn weg naar Dynamo
Evert heeft de sportacademie, ALO, gedaan en vervolgens bewegingswetenschappen gestudeerd aan het VU. Hij heeft 10 jaar psychomotorische therapie (PMT) gegeven aan mensen die intern zaten bij Jellinek in Amstelveen. Evert: “De wereld van de verslavingszorg vond ik leuk om in te werken. Behandelingen waren alleen vaak slechts 2 maanden, maar ik wilde meer voor deze mensen betekenen. Ik heb sportevenementen opgezet voor na de behandeling. Zo kwam ik in contact met onder andere Dynamo en sociaal werk in de buurt. Het leek me fantastisch om dit werk met mijn lessen bij Jellinek te combineren en ik solliciteerde op de functie van opbouwwerker. Ik werd aangenomen!”
Dynamo Social Impact
“6 jaar geleden ben ik gestart als opbouwwerker voor 2 dagen in de week. Inmiddels werk ik 3 dagen (22 uur) alleen op Social Impact. Af en toe spring ik hier en daar nog in voor collega-opbouwwerkers die hulp nodig hebben met een evenement of activiteit in de buurt.” Hij vervolgt: “2 jaar geleden gaf teamleider Birgit aan graag iets te willen doen met Social Impact en besprak dit met manager Anneke. Er werd een minimaal aantal uren vrijgemaakt en ze vroegen mij om dit binnen Dynamo op te pakken. In het begin was het vooral veel proberen, mails rondsturen, netwerken en blijven rondvragen of bedrijven iets bij ons wilden komen doen.”
Veel progressie
Na 2 jaar intensief een netwerk opbouwen, weten veel bedrijven Evert en zijn collega’s Renske en Mathilde te vinden. “Er komen nu juist vragen bij ons terecht en af en toe moeten wij zelfs nee zeggen. Het is een leuke omslag dat we nu in een positie zitten dat wij onze eisen kunnen stellen en wensen kunnen doorgeven. Hoe dit komt? Je merkt dat veel bedrijven meer moeten en willen met maatschappelijk verantwoord ondernemen. Er wordt verwacht dat ze goed bezig zijn voor de wereld en de buurt.”
Duurzame samenwerkingen
De afgelopen 2 jaar zijn er veel eenmalige samenwerkingen geweest en nog steeds komen die aanvragen binnen. Evert reageert hierop: “Het liefste heb ik dat bedrijven zich committeren aan een activiteit. Bijvoorbeeld iedere 1e vrijdag van de maand verzorgt bedrijf X de vrijdagmiddagborrel in Podium Genieten. Of een mooi voorbeeld is de RAI Amsterdam, zij adopteren vanaf nu ieder jaar de Mantelzorgdag in november. Dan heb je een vaste activiteit, waarbij je precies weet hoeveel personen er zijn om het te regelen. Daarnaast kunnen wij er als tussenschakel tussen bedrijf en opbouwwerk uiteindelijk uit, zodat ze direct kunnen schakelen wat veel sneller gaat. En wij kunnen ons dan vervolgens weer concentreren op nieuwe dingen en Social Impact verder uitbouwen. We zitten nu ook in een positie dat we kritischer kunnen zijn en kunnen aangeven dat we het heel leuk vinden dat een bedrijf met een team komt, maar dan wel vaker.”
Hoogtepunten binnen Dynamo Social Impact zijn voor Evert wel de mooie samenwerkingen met RAI Amsterdam en AH. Kleine samenwerkingen die zijn uitgegroeid tot grotere projecten. “Met de RAI werken we veel samen. Zij doen graag iets terug voor de buurt aangezien ze toch als groot evenementencomplex midden in de wijk voor enige overlast zorgen. Voor het project De Groene Kans hebben wij een samenwerking met AH opgestart. We halen het eten wat niet meer verkocht kan worden maar wel nog goed is op en leveren het af bij de verschillende Dynamolocaties. Hier wordt het vervolgens uitgedeeld aan buurtbewoners. Het zijn allemaal mooie projecten die heel goed draaien!” Evert voegt hier nog aan toe: “Ook de tuinprojecten in Watergraafsmeer werken heel goed. Er gaan zo’n 10-15 bedrijven per jaar naar Betondorp om daar tuinen te onderhouden van buurtbewoners.”
Nieuwe wereld
Dankzij Social Impact gaat er voor zowel de bedrijven als de buurtbewoners een nieuwe wereld open. Zo vertelt Evert: “Bedrijven reageren vaak verbaasd over het feit dat er een paar straten achter hun kantoor zoveel Amsterdammers in eenzaamheid of armoede wonen. Daar schrikken ze wel van. Ze wisten ook helemaal niet van het bestaan van goede voorzieningen en faciliteiten in de buurt voor deze kwetsbare mensen af.” Hij vervolgt: “Ook buurtbewoners stappen dankzij Social Impact een hele andere wereld in. Ze hebben een keer andere gesprekken dan met de buurvrouw die ze bijvoorbeeld wekelijks zien. Het overschakelen naar Engels vinden ze leuk en ze bloeien echt op tijdens een Vraag-maar-raak- lunch bij een bedrijf op locatie. Ik neem die spontane en onverbloemde reacties van bewoners ook altijd met veel plezier waar, elke keer weer opnieuw!”
Ben je geïnspireerd door Evert zijn verhaal en wil je graag meer weten over Social Impact projecten van Dynamo? Of heb je zelf een leuk idee voor de buurt wat je graag met Evert en zijn collega’s wil bespreken?
Op zoek naar een betaalde baan, stageplek of vrijwilligerswerk? Bekijk ons aanbod!
Lees meer Even voorstellen verhalen van medewerkers, vrijwilligers en samenwerkingspartners van Dynamo over wat zij doen en raak geïnspireerd.
Een nieuw gezicht in Buitenveldert, sportmakelaar Joost. Sinds september zet Joost zich vol enthousiasme in om jong en oud in de buurt te stimuleren om structureel te bewegen.
Joost is 29 jaar en een rasechte Amsterdammer. Hij heeft op verschillende plekken in de stad gewoond, maar woont nu alweer 2 jaar met veel plezier in de levendige Rivierenbuurt. Nog een maand met een huisgenoot, maar vanaf januari gaat hij samenwonen met zijn vriendin. Hij heeft een professionele achtergrond in de commerciële sector, maar koos bewust voor de overstap naar een maatschappelijke organisatie.
Joost in 3 woorden:
Sociaal, rustig & toegankelijk.
Grote passie
In de commerciële sector heeft Joost ervaring opgedaan in het opbouwen van relaties en het organiseren van diverse projecten. Hij vertelt: “Hoewel ik in een andere sector werkte, heeft sport altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Op jonge leeftijd speelde ik voetbal op hoog niveau, waardoor mijn leven tot ongeveer mijn 22e volledig in het teken stond van voetbal. In die periode heb ik ontzettend veel meegemaakt. Ik verhuisde van Groningen naar Amerika, heb veel waardevolle lessen geleerd en diverse vriendschappen gemaakt. Hierdoor weet ik als geen ander wat voor een positieve impact sport op mensen kan hebben. Daarnaast wilde ik graag de overstap maken naar het welzijnswerk, omdat ik iets wil doen dat écht impact heeft op de gemeenschap. Dankzij Dynamo kan ik in mijn functie als sportmakelaar mijn grote passie nu combineren met mijn werk: sport inzetten om mensen in beweging te brengen.”
Sport verbindt
“Mijn doel is om sport toegankelijk te maken voor iedereen! Bewegen is niet alleen gezond, maar ook leuk en verbindend. “ Joost vervolgt: “Ik haal ontzettend veel plezier uit het zien van mensen die dankzij sport bij elkaar komen, nieuwe vriendschappen sluiten én fitter worden. Het geeft dan ook veel voldoening om een evenement of activiteit te organiseren waar iedereen blij van wordt en dat tegelijkertijd bijdraagt aan de gezondheid en sociale samenhang in de buurt.”
Joost wil graag kijken of hij een activiteit kan opzetten voor de doelgroep 18-55 jaar. “Dit is een interessante uitdaging vanwege het relatief grote leeftijdsverschil binnen deze groep. Toch lijkt het me fantastisch om iets te organiseren waar zij allemaal plezier uit kunnen halen.”, legt Joost enthousiast uit. Hij vult nog aan: “Daarnaast wil ik kijken of we meer kunnen organiseren voor de doelgroep 55+. Deze doelgroep heeft vaak specifieke behoeften op het gebied van beweging en hierin wil ik graag iets betekenen.”
Op zoek naar een betaalde baan, stageplek of vrijwilligerswerk? Bekijk ons aanbod!
Lees meer Even voorstellen verhalen van medewerkers, vrijwilligers en samenwerkingspartners van Dynamo over wat zij doen en raak geïnspireerd.
Actief in Amsterdam Zuid als talentmakelaar en sportmakelaar zijn Monique en Eric een bekend gezicht. Samen zetten ze zich in voor verbinding in de buurt. Dat zowel kinderen, als jongeren, volwassenen en ouderen elkaar ontmoeten tijdens sporten en bewegen, een activiteit om hun talent te ontdekken of tijdens een buurtfestijn.
Eric over Monique: “Monique is goed in contact met de doelgroep. Ze staat tussen de ouders en die kennen haar allemaal. Daarnaast is ze open en eerlijk, je weet echt wat je aan haar hebt!”
Monique over Eric: “Eric is gestructureerd en ik leer van hem op het gebied van eerst nadenken voordat je direct reageert. Ik vind het fijn met hem te sparren en we werken goed samen.” Ze geeft nog een extra compliment: “Ik vind Eric altijd heel leuk gekleed!”
Organiseren & coördineren
Als sport- of talentmakelaar begeleid je geen groepen of 1-op-1 activiteiten. Je bemiddelt en zorgt ervoor dat activiteiten of evenementen plaatsvinden. Eric vertelt: “Ons doel is om jong en oud kennis te laten maken met sport en bewegen, in de hoop dat ze dit uiteindelijk structureel gaan doen. We werken hierbij samen met scholen, sportaanbieders en andere maatschappelijke partners in de buurt. Sport en bewegen draagt niet alleen bij aan een gezonde leefstijl, het zorgt ook voor verbinding in de buurt. Je ontmoet andere kinderen of bewoners uit de buurt, je ervaart hoe leuk samen sporten is en je beleeft een succeservaring.” Hij voegt hier nog aan toe: “Eigenlijk richten we ons op 2 soorten activiteiten: activiteiten op primair en voortgezet onderwijs en activiteiten in de openbare ruimte, zoals het organiseren van evenementen, pleinsport en vakantie-activiteiten.”
Ook bij Monique staat ontmoeting en verbinding centraal in haar functie. Ze vertelt: “Als talentmakelaar stel ik een programma op voor naschoolse activiteiten voor kinderen van 6-12 jaar (soms ook kleuters). Dit programma bestrijkt de gebieden cultuur, gezondheid, natuur, media en burgerschapsvorming. Het doel is om ieder kind zijn/haar eigen talent te laten ontdekken. We richten ons vooral op kinderen uit de sociaaleconomische zwakkere groep. Vaak zijn de ouders niet in een situatie om naar een muziekles te gaan, een gezonde leefstijl te hanteren of zelf creatief aan de slag te gaan met hun kind. Zo leren wij kinderen met een activiteit als een kookles meer over gezonde voeding. We willen kinderen echter niet in een hokje plaatsen naar aanleiding van hun gezinssituatie, dus ook ontmoeting met andere kinderen uit de buurt speelt bij Talententent een rol.”
Ouderbetrokkenheid
Voor beide makelaars is ouderbetrokkenheid essentieel. “Kom kijken naar een sportactiviteit, leer van andere ouders en geef je kind aandacht. Het is goed om te weten waar je kind mee bezig is. Zo kun je ook een open gesprek voeren in plaats van dat je een gesloten antwoord als ja of nee krijgt op de vraag ‘Heb je een leuke dag gehad?’.”, legt Monique uit. Dat ouderbetrokkenheid voor Monique extra belangrijk is blijkt wel uit het feit dat ze zich meer wil gaan richten op verbinding en ontmoeting tussen kinderen en hun ouders in de Rivierenbuurt. Het organiseren van buurtgerichte evenementen is daar een goed voorbeeld van.
Buurtfestijnen
Een mooi initiatief in de buurt is het buurtfestijn. “Met het buurtfestijn willen we het integraal werken met maatschappelijke partners verbeteren. Zo is er een samenwerking bij de organisatie van een festijn tussen Combiwel jongerenwerk, opbouwwerk, sport en bewegen, Talententent, Buurtteam en Ouder en Kindteam (OKT). Samen proberen we mensen die ons aanbod in de buurt nog niet kennen te leiden naar een vervolgaanbod. Het idee is dat buurtbewoners zelfstandig gebruik gaan maken van voorzieningen in de buurt.”, vertelt Eric enthousiast. Monique voegt hier nog aan toe: “Een buurtfestijn zorgt ook weer voor verbinding. We creëren een podium waar buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten”.
Meiden op vrijdag
Vanuit de gemeente kreeg de Talententent de vraag om iets speciaals voor meiden te organiseren. Het is een kwetsbare doelgroep (+/- 12 jaar) die minder snel de aandacht op zich vestigt, doordat ze voor minder overlast zorgen dan jongens. “Zo is het idee van ‘Meiden op vrijdag’ ontstaan. Deze activiteit organiseren we los van scholen en vindt plaats in Atelier 77. Het is een groot succes! Inmiddels zijn er al 2 groepen op vrijdagmiddag. Het is een veilige omgeving waar ze leuke activiteiten met elkaar doen en tegelijkertijd iets leren over bijvoorbeeld een actualiteit. De meiden komen alleen, sommigen samen met een vriendin en anderen introduceren bijvoorbeeld weer een nichtje. Ze leren elkaar kennen, nieuwe vriendschappen ontstaan en ze komen met verschillend gedrag in contact.”, legt Monique uit.
Dynamische baan
Zowel Monique als Eric heeft een dynamische baan. Eric: “Sport en bewegen verbindt en verbroedert! Hier ligt mijn passie en het is dan ook waardevol daar het grootste gedeelte van mijn werk mee bezig te zijn. Ik kom op veel verschillende plekken, vooral ook scholen. De energie die daar hangt is inspirerend en ik kijk graag naar de interacties tussen kinderen, maar ook tussen kinderen en leraren. “ Ook Monique komt op veel verschillende plekken. “Ik ga vaak naar de schoolpleinen voor het contact met de ouders en leraren, zodat ik ook hoor wat er zoal speelt en ik met ze mee kan denken. De verscheidenheid aan mensen die ik ontmoet tijdens mijn werk vind ik leuk. En vooral het contact met de kinderen en het plezier dat ze in activiteiten hebben, geeft me veel plezier in het werk.”
Op haar bucketlist: “Een Talentenschool ontwikkelen voor kinderen uit de buurt. Een vaste plek in de buurt waar we alles kunnen aanbieden en waar iedereen naartoe kan komen.”
Op zijn bucketlist: “Een hond!”
De Talententent organiseert kunstzinnige en sportieve activiteiten voor basisschoolkinderen om hun talenten te ontdekken.
Op zoek naar een betaalde baan, stageplek of vrijwilligerswerk? Bekijk ons aanbod!
Lees meer Even voorstellen verhalen van medewerkers, vrijwilligers en samenwerkingspartners van Dynamo over wat zij doen en raak geïnspireerd.
In 2017 hebben Combiwel en Dynamo de handen ineengeslagen. De 2 welzijnsorganisaties richten Voor Elkaar in Zuid op om onderlinge burenhulp én sociale contacten te bevorderen. Sinds een jaar coördineren buurtwerker Madelon Bos en haar Dynamocollega Marit Kampen samen het front office team. Ze vertellen over de bijzondere samenwerking, de thema’s waar ze mee te maken krijgen en hoe ze samen het schip besturen.
Buurtbewoners bijeenbrengen
Met Voor Elkaar in Zuid willen Combiwel en Dynamo kwetsbare bewoners ondersteunen, zodat ze zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Madelon: “Veel bewoners hebben hulp nodig bij de boodschappen, eenvoudige thuisadministratie en allerlei klusjes in en om het huis. Wij koppelen deze mensen aan buurtbewoners die graag iets voor een ander willen doen.”
De samenwerking tussen Combiwel en Dynamo begon vanuit de gedachte dat 2 welzijnsorganisaties samen een groter gebied kunnen bedienen. “Dynamo richt zich vooral op de Rivierenbuurt, terwijl Combiwel actief is in De Pijp, Oud-Zuid en Buitenveldert”, vertelt Madelon. “Zo bereiken we veel meer bewoners. Bovendien sta je ook sterker richting het stadsdeel en andere partijen. Dynamo is een grote partner in de buurt.”
Zelfstandig team
Vanuit Huis van de Wijk De Pijp in Zuid koppelt het front office team vrijwilligers aan buurtbewoners die een helpende hand kunnen gebruiken. Het team bestaat deels uit professionals en deels uit vrijwilligers. “We zijn erg trots op hoe ons team functioneert”, vertelt Marit. “Sommige vrijwilligers zijn zelfs doorgestroomd naar een betaalde baan binnen het team. Het is prachtig om te zien hoe zij zich ontwikkelen en hoe het team zelfstandig draait. Dat geeft ons als coördinatoren meer ruimte om ons te richten op de grote lijnen.”
De komende tijd staat er een grote verandering op de planning. Madelon: “We zijn bezig met de implementatie van een nieuw registratiesysteem. Hiermee kan het front office team vrijwilligers nog eenvoudiger koppelen aan bewoners en daardoor nog meer van betekenis zijn voor de buurt.”
Vrijwilligers werven
Het beeld dat vrijwilligers altijd gepensioneerden zijn, gaat bij Voor Elkaar in Zuid niet op. “Het is mooi om te zien dat mensen met verschillende leeftijden en diverse beroepen zich willen inzetten voor hun buurt”, vertelt Madelon. “We hebben ook veel jongere vrijwilligers die we via verschillende acties hebben bereikt.”
Vrijwilligers melden zich aan via de vrijwilligerscentrale, maar er worden ook andere initiatieven opgezet om mensen te benaderen. Zo heeft Dynamo Social Impact opgericht, een project dat de kloof wil verkleinen tussen de buurt en het bedrijfsleven. “Steeds meer bedrijven vinden het belangrijk om wat terug te geven aan de maatschappij”, legt Marit uit. “Via Social Impact kunnen zij zich aanmelden voor sociale projecten, zoals het organiseren van een lunch voor kwetsbare bewoners of het verspreiden van flyers om nieuwe vrijwilligers te werven.” Zo dragen bedrijven niet alleen hun maatschappelijke steentje bij, werknemers ervaren ook meer werkplezier door betrokken te zijn bij zinvolle activiteiten. Madelon: “Onlangs hadden we een groep medewerkers van ING op bezoek. Na een korte instructie gingen ze in groepjes de buurt in om te flyeren. Het resultaat mocht er zijn: we hebben er nu 60 nieuwe, veelal jonge, vrijwilligers bij.”
Samen het schip besturen
Madelon is vanaf het begin betrokken bij Voor Elkaar in Zuid, terwijl Marit er nu een jaar werkt. “We raken steeds beter op elkaar ingespeeld”, zegt Marit. “We besturen echt samen het schip. Dat merk je ook binnen het team: de ene keer komen collega’s naar Madelon toe, de andere keer naar mij.”
Ze houden elkaar scherp op de thema’s die spelen. Madelon: “Er is veel eenzaamheid in Amsterdam. Mensen worden steeds ouder, maar er zijn minder bejaardentehuizen. Dat betekent dat ouderen langer thuis blijven wonen. En dat dat niet zonder slag of stoot gaat, zien wij elke dag. Samen bedenken we manieren om daar een bijdrage aan te leveren.”
Teamuitjes
Met deze nauwe samenwerking lopen Combiwel en Dynamo voorop in Amsterdam. “Het is niet altijd vanzelfsprekend dat een dergelijk traject zo soepel verloopt”, vertelt Marit. “We zien elkaar ook echt als collega’s. Ik ga bijvoorbeeld mee met de teamuitjes van Madelons team. En wil ik een keer een ruimte reserveren bij Combiwel? Dan is dat geen probleem, ondanks dat ik voor Dynamo werk.”
“Beide partijen willen het beste voor de Amsterdamse buurten”, vult Madelon aan. “Het is waardevol dat we de krachten op deze manier kunnen bundelen.”
Heb jij een helpende hand nodig? Heb je behoefte aan gezelschap? Wil je meedoen met activiteiten? Of wil je iets doen voor een buurtgenoot of de hele buurt?
Voor Elkaar in Zuid is er voor Amsterdammers uit Zuid die buurtgenoten willen helpen óf voor bewoners die wat hulp en ondersteuning kunnen gebruiken.
Meer informatie en/of aanmelden Voor Elkaar in Zuid
Wil je met jouw bedrijf graag iets doen voor de buurt? Laat je inspireren door de verschillende projecten op onze Social Impact kalender of kom zelf met een leuk idee!
Peter is een nieuw gezicht bij Menno. Hij vervangt sinds 1 oktober onze collega Selma als opbouwwerker, buurtverbinder en welzijnscoach tijdens haar zwangerschapsverlof. Tot eind maart 2025 is Peter niet alleen veel in en om het Menno te vinden, hij gaat ook actief de buurt in. Wat weten we al van Peter?
Wie is Peter?
Peter is 60 jaar en woont samen met zijn lieve vriendin Maaike in Amsterdam Oost. Sinds 2011 heeft hij veel en mooie werkervaring opgedaan in het welzijnswerk onder andere bij Streetcornerwork als begeleider dagbesteding, bij de Volksbond als woonbegeleider, bij Doras – Gezond Noord als welzijnswerker en bij Dock als opbouwwerker in het centrum van Amsterdam. Peter vertelt zelf: “Al deze functies gaven mij het inzicht in wat ik wil en waar ik blij van word. Mijn hart ligt bij het verbinden van mensen in de buurt. Ik ben dan ook superblij met mijn huidige functie als opbouwwerker én welzijnscoach bij Dynamo!” Hij vervolgt: “Als vertegenwoordiger van Dynamo en de sociale basis werk ik veel en graag outreachend en preventief waar kan.”
Peter op pad
Naast zijn aanwezigheid in het Menno, is Peter de komende maanden ook veel in de buurt te vinden. Hij gelooft heel erg in outreachend werken, wat letterlijk betekent naar de mensen toegaan. Peter legt uit: “Ik ga bijvoorbeeld met een koffiekar de buurt in om mensen te ontmoeten, hen te leren kennen en wellicht ook te helpen met mooie activiteiten, hulpvolle informatie of op andere manieren. Daarnaast doe ik veel huisbezoeken om zoveel mogelijk niet actieve en/of niet zichtbare buurtbewoners op te zoeken en te bereiken. Ik wil naar hen luisteren om hen vervolgens te leren kennen en hopelijk verder te kunnen helpen.”
Parels van de wijk
Voor Peter is het belangrijk om zichtbaar, vindbaar en toegankelijk te zijn voor de bewoners en andere professionals in Buitenveldert voor samenwerking. “Door meer op pad te gaan kan ik meer contacten leggen. En ik hoop zo bewoners tegen te komen die meer voor de buurt willen betekenen – de parels van de wijk noem ik hen – en die leuke activiteiten willen organiseren of begeleiden. Uiteraard met mijn ondersteuning en gefaciliteerd door Dynamo.”
Ben je nieuwsgierig naar Peter geworden en wil je graag met hem ideeën uitwisselen, ervaringen delen of gewoon koffie drinken? Kom naar het Menno of maak met hem een afspraak wanneer hij – met of zonder koffiekar – op pad is via: pkraak@dynamo-amsterdam.nl.
Op zoek naar een betaalde baan, stageplek of vrijwilligerswerk? Bekijk ons aanbod!
Lees meer Even voorstellen verhalen van medewerkers, vrijwilligers en samenwerkingspartners van Dynamo over wat zij doen en raak geïnspireerd.
Sinds een maand is de Amsterdamse Friedy de held van onze teams in Amsterdam Zuid. Met zijn achtergrond in de bouw, weet hij als geen ander alle klusjes op de locaties te klaren. Van het repareren van het lekkende dak en een verstopte wasbak, tot het installeren van deursluiters. Niets is Friedy te gek en hij weet altijd wel een oplossing.
Bouwexpert
Na voornamelijk als loodgieter gewerkt te hebben, maakte Friedy de overstap naar dakdekker. “Ik heb vanaf mijn 18e in de dakbedekking gewerkt. Voor mij echt de perfecte baan. Heerlijk in de frisse buitenlucht en altijd met een leuk team van collega’s. Het was hard werken en lichamelijk zwaar, maar we maakten ook genoeg lol samen. Wanneer je geen gevoel voor humor hebt, kun je maar beter niet in de bouw gaan werken.”, zegt Friedy met een lach.
Mantelzorgen
Na meer dan 30 jaar in de bouw – nu 7 jaar geleden – wordt Friedy helaas getroffen door een hernia en is hij genoodzaakt te stoppen. “Precies op dat moment geeft mijn moeder aan wel wat extra handen te kunnen gebruiken. Boodschappen doen, het huis schoonmaken, klusjes in huis en noem maar op. Op die manier kan ze thuis blijven wonen en heb ik iets om handen. Later komt er meer zorg voor haar bij, omdat ze vaker haar evenwicht verliest en valt. Ik heb voor mijn moeder gezorgd tot aan haar dood”, vertelt Friedy.
Sociaal isolement
Mede door de hernia en het mantelzorgen raakt Friedy veel sociale contacten kwijt. “Ik stond dag en nacht voor mijn moeder klaar! Vooral toen ze vaker viel, was ik graag in haar buurt. Ik sprak daardoor minder af met vrienden en ging steeds minder vaak de deur uit.” Hij vervolgt: “Na haar dood merkte ik pas wat voor effect het had op mijn sociale leven, voelde ik me eenzaam en viel ik in een gat. Thuiszitten en niets doen pasten eigenlijk totaal niet bij mij en ik zocht na een tijdje hulp. Ik werd doorverwezen naar de GGZ om met iemand te praten en mijn contactpersoon heeft me vervolgens geholpen een eerste stap te nemen om uit het sociale isolement te komen.”
Vrijwilliger
“Ik kon kiezen thuiszitten, niets doen en mezelf heel zielig vinden of vrijwilligerswerk gaan doen. Ik koos het laatste! Inmiddels ben ik 2 jaar vrijwilliger en sinds afgelopen maand bij Dynamo. Het vrijwilligerswerk heeft mijn leven positief veranderd! Ik vind het geweldig om te doen. Met mijn kennis als loodgieter en dakdekker kan ik helpen bij veel klusjes waar ze op de locaties tegenaanlopen. Daarnaast ontmoet ik veel nieuwe mensen doordat ik altijd een praatje maak met de buurtbewoners die aanwezig zijn. Maar het grootste plezier van mijn vrijwilligerswerk is wel de voldoening die ik ervaar aan het einde van de dag.”
Beheerder in de dop
Friedy werd gelijk door de Dynamomedewerkers warm ontvangen. Ze weten hem te vinden voor een klus/vraag en hij komt gelijk in actie. “Ik voel me echt onderdeel van het Dynamoteam, nu al na 1 maand vrijwilliger zijn. Ze waarderen wat ik voor hen doe en we leren van elkaar. Voordat ik vrijwilligerswerk ging doen, wist ik helemaal niet van het bestaan van buurtkamers af. Ik zie nu wat het voor buurtbewoners betekent en wat voor invloed het op hun leven heeft. Ze hebben altijd een plek om heen te gaan wanneer ze zich eenzaam voelen of even de deur uit willen. De drempel voor hen wordt ook door het fijne Dynamoteam laag gehouden. Tegelijkertijd krijg ik een goed beeld van wat het team op locatie allemaal doet. Zo zou ik het bijvoorbeeld heel leuk vinden om uiteindelijk beheerder te worden. Het aanwezig zijn op een locatie om te zorgen dat alles goed functioneert, buurtbewoners fijn ontvangen worden en zelf betrokken te zijn bij de buurt. Een mooie stap om naar toe te werken.”
In buurtkamer Rijn 58 worden verschillende activiteiten georganiseerd. Speel samen een spelletje, drink samen koffie of kom langs voor digitale hulp. Wil je meer ontspannen? Kom naar de stoelyoga op maandag. Wanneer je je creativiteit kwijt wilt, zijn de creatieve middagen perfect. En wil je net als Friedy een heerlijke gezonde maaltijd en gezelligheid? Schuif dan aan bij Meet & Eat op woensdagavond.
Op zoek naar een betaalde baan, stageplek of vrijwilligerswerk? Bekijk ons aanbod!
Lees meer Even voorstellen verhalen van medewerkers, vrijwilligers en samenwerkingspartners van Dynamo over wat zij doen en raak geïnspireerd.