MDT heeft positieve invloed op sociale cohesie

Hoe kunnen we jongeren én de sociale cohesie in de samenleving versterken? Recent onderzoek van het onderzoeksbureau Labyrinth Onderzoek & Advies, uitgevoerd in opdracht van de directie Maatschappelijke Diensttijd van het ministerie van OCW, laat zien dat MDT bijdraagt aan het versterken van de sociale cohesie. Het onderzoek toont aan dat MDT een positief effect heeft op de samenhang binnen de samenleving.

Labyrinth Onderzoek & Advies onderzocht de relatie tussen de 5 essentiële elementen van MDT. Dit zijn de 3 pijlers – talentontwikkeling, betekenisvolle ontmoetingen en iets doen voor een ander – samen met jongerenparticipatie en begeleiding. Binnen MDT ontwikkelen jongeren sociale vaardigheden buiten hun comfortzone. Ze oefenen dit in een veilige omgeving zonder prestatiedruk, waardoor hun zelfvertrouwen groeit in het leggen van contacten en het aangaan van verbindingen met andere in de samenleving. Door MDT ontdekken jongeren hoe waardevol het is om iets betekenisvols te doen, wat de sociale samenhang versterkt.

 

"Als jongeren zulke mooie dingen hebben gedaan, krijgen ze daar vertrouwen van en dat stralen ze dan uit. Dan benaderen ze ook op een iets andere manier de mensen met wie ze omgaan. Of het nou een docent is, of een moeder, of een vader, of degenen die ze op straat tegenkomen."

begeleider van een MDT-project
 

Daarnaast blijkt dat goede begeleiding ervoor zorgt dat jongeren binnen een MDT-project meer en sterkere verbindingen kunnen aangaan, zowel met elkaar als met de andere mensen die zij ontmoeten. Zo blijkt bijvoorbeeld dat begeleiders een belangrijke rol spelen in het bijstellen van de verwachtingen die jongeren van anderen hebben en in het wegnemen van hindernissen tot vertrouwen.

 

Hierdoor kunnen zij op een gelijkwaardige manier met elkaar in contact komen en de waarde van hun ontmoetingen en hun inzet voor de ander beter ervaren. De jongeren voelen zich gezien en gehoord, waardoor het vertrouwen in zichzelf en in de ander kan toenemen, wat weer positief kan bijdragen aan de sociale cohesie. Dankzij onder andere deze werkzame elementen en hun positieve effecten kan MDT een waardevolle bijdrage leveren aan sociale cohesie.

 

Samen bouwen aan sociale cohesie
De resultaten onderstrepen het belang van MDT voor jongeren én de samenleving als geheel. Door jongeren te stimuleren zich maatschappelijk in te zetten, wordt niet alleen hun eigen ontwikkeling bevorderd, maar dragen zij ook bij aan meer verbondenheid binnen de samenleving.

 

Lees hier het hele artikel.

 

Benieuwd naar het hele onderzoek? Klik op onderstaande button.

Werkzame elementen MDT voor sociale cohesie

Youngsterdam

(12-27 jaar)

Dynamo jong

 

Verken mogelijkheden, leer nieuwe vaardigheden en ontwikkel je talenten bij ons Maatschappelijke Diensttijd (MDT) project Youngsterdam.

 

Ga direct naar Youngsterdam