Door te kijken of te luisteren naar kunst en muziek, maar ook door zelf iets te maken, kunnen mensen zich beter gaan voelen. Bijvoorbeeld door samen naar een museum, concert of theater te gaan. Of door deel te nemen aan een cursus tekenen of schilderen. Het beleven van kunst kan de geestelijke en lichamelijk gezondheid bevorderen. Daarom zetten wij kunst en cultuur in om samen met bewoners en kunstenaars te werken aan verbinding, welzijn en positieve gezondheid.
Meer informatie en contact
Wil je graag een Kunst en Welzijnproject in Amsterdam Oost of Amsterdam Zuid starten? Dan denken we graag met je mee. Ook voor overige vragen of over onderstaande projecten kun je bij ons terecht.
Amsterdam Oost
Marike Soeterik
06 49 35 63 50
Amsterdam Zuid
Denise Deen
06 19 45 65 47
Aanmelden Kunst en Welzijn nieuwsbrief
Arrangement kunst en cultuur binnen Welzijn op Recept
Wil een bewoner (weer) creatief aan de slag? Of wil hij graag wat ondernemen op het gebied van kunst en cultuur? Maar hij weet niet hoe hij dit moet oppakken of uitzoeken? Dan kan de welzijnscoach hem naar het arrangement kunst en cultuur doorverwijzen. Een professionele kunstbemiddelaar is goed op de hoogte van het culturele aanbod in de wijk. Van cursussen in dans, muziek en beeldende kunst tot een bezoek aan een museum of voorstelling.
Leven in je buurt!
Culturele middagen met muziek en dans in Amsterdam Oost, om meer verbinding tussen buurtbewoners te creëren.
Het ‘Leven in je buurt!’ programma is een plek voor jong en oud om elkaar te ontmoeten en echt te leren kennen. Samen te creëren en vooral elkaar te inspireren.
Programma en workshops Leven in je buurt!
Leven in je buurt! is een project van Dynamo en PRA Muziektheater.
Voorstelling ‘Golven zo hoog’
Tijdens de Week van de Mentale Gezondheid 2024 vond de voorstelling ‘Golven zo hoog’ plaats in Genieten. Een voorstelling en buurtgesprek over psychische kwetsbaarheid en herstel. Met toegankelijke songs, werkvormen en uitwisseling zorgde ‘Golven zo hoog’ voor een ander perspectief op mentale gezondheid en herstel.
Trailer ‘Golven zo hoog’ – de Reisgenoot
De voorstelling werd mogelijk gemaakt door Dynamo, TEAM ED en ggz Arkin.
Museumuitjes
Maandelijkse museumuitjes met buurtbewoners. We hebben verschillende musea bezocht in Amsterdam en omstreken. Voorafgaand aan het museumbezoek dronken we gezellig koffie/thee bij Kinderboerderij de Werf.
De museumuitjes waren een initiatief van Dynamo en Kinderboerderij de Werf.
Verre Zinnen
Verre Zinnen was een muziek- en dansproject met ouderen en kinderen uit Watergraafsmeer. In workshops werkten professionele musici en dansers met hen toe naar de voorstelling. Daarbij was veel aandacht voor de ontmoeting tussen generaties, voor kijken en luisteren, voor uitwisseling in beweging, klank en verhaal.
Voorstelling Verre Zinnen in kerk De Bron
Verre Zinnen was een samenwerking tussen Dynamo en PRA muziektheater.
Cursus schilderen met acrylverf
Een 10-daagse cursus schilderen met acrylverf voor zowel beginners, als gevorderden. In een kleine groep leerden de buurtbewoners het materiaal kennen en leerden er gaandeweg beter mee om te gaan. Daarnaast leerden ze over belangrijke ontwikkelingen in de Westerse kunstgeschiedenis. De cursus was onder leiding van docent Donald Willenborg.
Beweging & muziek
In 8 workshops vanuit eigen kracht in beweging komen op muziek. Docent Andrew Greenwood, danser en regisseur, zorgde voor een veilige omgeving waar iedereen in beweging kwam. De oefeningen zorgden ervoor dat de deelnemers lekkerder in hun vel gingen zitten en makkelijker contact maakten met de mensen om hen heen.
Het Markttheater – De Piepleshow 2
Het Markttheater gaat de Dappermarkt op met een theaterstuk ontwikkeld door buurtbewoners. Dit keer was het De Piepleshow 2, een gloednieuwe, gratis, razendsnelle en schaamteloze revue-performance vol liederen, verkleedpartijen en onverwachte wendingen. Hoe probeert de ‘kleine mens’ haar weg te vinden in de complexe wereld?
De Piepleshow 2 was ook een kweekvijver voor verhalenvertellers uit de buurt. Het was immers een mensenshow, dus werd het toneel gedeeld met Dynamo en mensen uit Amsterdam Oost.
Van Gogh ontmoet
Ontmoet Vincent van Gogh in het prachtige Van Gogh Museum aan het Museumplein in Amsterdam. Een leuke museummiddag met activiteiten en extra begeleiding. Na een inleidende lezing gingen we in klein groepjes op pad door het museum en bewonderden we de beroemdste schilderijen van Vincent van Gogh.
Een koffer vol muziek
Het project ‘Een koffer vol muziek’ was een samenwerking met theatermaakster Kiki Heessels in Dagcentrum de Kraaipan. Centraal stonden muziek, zelf zingen en herinneringen. Belangrijke momenten in ons leven zijn vaak gekoppeld aan muziekherinneringen waardoor allerlei herinneringen, verhalen en emoties loskomen. Kortom, een effectieve manier om het geheugen van ouderen met klachten als vergeetachtigheid te stimuleren.
Het werd een ontroerend project waarbij veel (levens)verhalen werden gedeeld en er prachtig werd meegezongen.
Ontmoeting in het Rijksmuseum
Speciaal voor ouderen uit Amsterdam, die graag andere ouderen wilden ontmoeten, organiseerde het Rijksmuseum een programma met meerdere bijeenkomsten om andere kunstliefhebbers te ontmoeten uit je eigen buurt.
Deze ontmoetingen werden in samenwerking met Gouderdom en Dynamo georganiseerd.
PRA Muziektheater: Stil even
PRA muziektheater brengt mensen uit verschillende leefwerelden samen, daagt uit, raakt, stimuleert en zet in beweging. Samen met participatiemedewerkers in Watergraafsmeer zorgden zij voor twee ontroerende dans- en muziekworkshops in Jeruzalem. Tijdens deze workshops werden de buurtbewoners door professionele dansers en musici uitgenodigd om (mee)te bewegen, dansen en zingen.
Voorstelling: Stil even
Alle deelnemers van de workshops werden vervolgens gevraagd om de voorstelling Stil Even bij te wonen. Hier verdween de grens tussen performers en publiek. Toeschouwers werden op een speelse manier betrokken in de voorstelling en verschillende leefwerelden kwamen samen.
Stil even was een voorstelling ontwikkeld door PRA Muziektheater in samenwerking met Dynamo, Zorggroep Amsterdam Oost, Welzijn Doras, Noord, Muziekpakhuis, Combiwel, Cordaan Huize Buitenveldert en Stadsherstel Amsterdam.
Ooit en nu in de Middenmeer
Vaak komen ouderen en jongeren elkaar tegen in de buurt. Wie zien ze dan eigenlijk als ze naar elkaar kijken? Is er niet veel meer te zien dan je zo op het eerste oog ziet? Leerlingen van De Amsterdamse Mavo hebben gesprekken gevoerd met oudere buurtbewoners. Prachtige gesprekken over muziek, levensliederen en levensverhalen.
Onder leiding van theatermaakster Kiki Heessels hebben zij hier een mooie eindvoorstelling over gemaakt. Een voorstelling voor jong en oud uit de buurt.
‘Ooit en nu in de Middenmeer’ is tot stand gekomen in een samenwerking tussen theatermaakster Kiki Heessels, Marike Soeterik van Dynamo, De Hofkerk en De Amsterdamse Mavo.
Blauwdruk
De huisje-boompje-beestje-karavaan Blauwdruk reed door de Rivierenbuurt om samen met bewoners verhalen, dromen en idealen te delen over (t)huis. Wat betekent samen leven voor jou? Hoe is het in jouw straat en buurt? Voelt je huis als thuis?
De opdracht was: bouw, schrijf, teken en maak je eigen ontwerp voor (nog) uit te voeren plannen. Samen maakten ze kunstwerkjes met hulp van de oude blauwdruktechniek en de zon.
Blauwdruk is een community art project van kunstenaarscollectief Moving Arts Project en ontwikkeld in samenwerking met Dynamo. Deze editie van Blauwdruk kwam tot stand met financiële steun van Amsterdam Stadsdeel Zuid en Dynamo.
Theatersalons
Theatersalons was een samenwerkingsproject waarin theater en de kunst van inclusie in praktijk samenkwamen. Het was voor en met bewoners van Amsterdam Zuid, onder artistieke leiding van professionele theatermakers van Teatro Munganga. Bewoners maakten kennis met theater maken, spelen, bewegen, poppenspel, zang en dans. Ze ontmoetten buurtgenoten en gingen samen de uitdaging van het toneel aan.
De samenwerkende partners van dit project waren SOOZ, Combiwel, Dynamo, TEAM ED, GGZ in Geest en Teatro Munganga.
Mijn verhaal, iets voor jou?
Een verrassende workshop voor ex-mantelzorgers in samenwerking met kunstenares Ida van der Lee (concept en rituele spelvormen) en Peet van Duijnhoven (theatermaker). Kunstenares Ida ontwikkelde een makkelijke, leuke en doeltreffende methode om verhalen los te weken. Mantelzorgers vertelden over geven en ontvangen, over autonomie en verwevenheid, over eenzaamheid en liefde. Ontboezemingen, diepe pijn, liefde, confrontatie of opluchting, het was er allemaal.
Van een aantal verhalen hebben de deelnemers onder begeleiding van Ida en Peet prikkelende, kunstzinnige presentaties gemaakt. Deze hebben ze vervolgens met de buurt gedeeld, om zo wijsheden en ervaringen over te dragen.
‘Mijn verhaal, iets voor jou?’ is een samenwerking met Dynamo en maakt onderdeel uit van Testament Ongekend!, een project van kunstenaar Ida van der Lee.