Documentaire CrazyWise

De documentaire CrazyWise onderzoekt wat we kunnen leren van mensen over de hele wereld die hun persoonlijke psychologische crisis veranderden in een positieve transformerende ervaring.

 

 

Crazywise werd gemaakt door fotograaf Phil Borges, die zijn leven wijdde aan het in beeld brengen van inheemse stammen en hun verhalen. Hierdoor ging hij op een andere manier kijken naar de verhalen van de mensen uit zijn geboorteland, de Verenigde Staten.

Spirituele ervaring

In de documentaire keken we naar de spirituele ervaring die een psychose met zich mee kan brengen. Wat kunnen we daarvan leren? In de film maken we kennis met een groeiende beweging van mensen (in en rondom de psychiatrie) die op zoek zijn naar passende vormen van behandeling. Daarbij is het vinden van betekenis een belangrijk element.

 

"We willen aandacht vragen voor mentale gezondheid vanuit een cultureel perspectief en het belang benadrukken van het delen van persoonlijke ervaringen. In de film komen kritische geluiden over de geestelijke gezondheidszorg naar voren, maar ook andere vormen van ondersteuning en heling, zoals lotgenotencontact en de kracht van de natuur, worden belicht."

Moni, GGZ-coach Welzijn bij Dynamo
 

Nagesprek

Gespreksleider Angelé de Jong begeleidde het nagesprek met twee ervaringsdeskundigen van Team ED en Rimke van der Geest, ambulant verpleegkundige VIP-team, medisch antropoloog en freelanceschrijver. Uit dit nagesprek kwam naar voren dat veel professionals en geïnteresseerden uit de buurt beter wilden begrijpen wat een psychose is en hoe je er naar kunt kijken.

 

"Erg mooi hoe de 3 panelleden een mooi en aanvullend beeld met elkaar gaven van de versterkende kanten maar ook de risico's van een psychose"

Edwin, TEAM ED
 

Quote vanuit de film

“In het oostelijke deel van de wereld wordt het horen van stemmen vaak beter begrepen en geaccepteerd dan in het westen. In sommige culturen is er ruimte voor dit fenomeen en wordt het een plek gegeven in de samenleving.” (Gabor Maté)

 

Impressie

De documentaire en het nagesprek werden georganiseerd door Moni Hanasbei van Dynamo, Edwin Peters van TEAM ED en Monica Smit van Arkin.

W in de Wijk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Samenwerken aan wijken waar iedereen welkom is

Hoe kunnen we er samen voor zorgen dat mensen met een GGZ-achtergrond zich welkom voelen in hun buurt? Dat is de vraag waar W in de Wijk zich mee bezig houdt. De aanpak richt zich op de sociale inclusie van mensen met een GGZ-achtergrond. Daarbij is het onder meer van belang dat zorg optimaal op elkaar afgestemd wordt en dat het aanbod aansluit op de behoefte van de doelgroep. W in de Wijk leidt de uitvoering van deze aanpak in goede banen.

 

Zorgen over een buurtbewoner?

Neem contact op met de GGZ coach welzijn bij jou in de buurt.

W in de Wijk