Buurtidee: Clean Up je straatje

We spreken met buurtbewoners Caroline & Lynda, beiden woonachtig in de Rivierenbuurt. Ze kennen elkaar al heel lang en zijn goed bevriend.

 

Start Clean Up je straatje

Samen hebben Caroline & Lynda twee jaar geleden het buurtinitiatief ‘Clean Up je straatje’ opgericht. Caroline vertelt: “Ik ergerde me al heel lang aan het zwerfvuil in onze buurt. Daar wilde ik wat aan doen en ik heb Lynda gevraagd mee te doen.” Lynda lacht: “Doordat Caroline mij vertelde van haar ergernis, kon ik ook niet meer normaal over straat lopen!”. Vervolgens las Caroline over Dynamo en buurtparticipatie in de wijkkrant. Ze stuurde een mail en kwam in contact met Evert. Caroline vervolgt: “Ik maakte een afspraak en samen hebben we ons plan besproken. Evert was net als wij erg enthousiast en gaf aan graag te ondersteunen met een klein budget van € 500,-. Dit budget konden wij mooi inzetten om flyers te laten bedrukken om zo buurtbewoners te werven voor ‘Clean Up je straatje’. De prikkers en ringen voor de vuilniszakken kunnen we gratis ophalen bij de gemeente.”

 

Hulp buurtbewoners

Door te flyeren in de buurt weten de dames een groep van ongeveer 50 buurtbewoners te verzamelen die vrijblijvend helpt met prikken. Daarnaast spreken ze tijdens het prikken buurtbewoners die willen helpen en via degene die al prikken komen ook weer nieuwe helpers. Ze hebben een groepsapp waarin ze alleen communiceren of een prikochtend wel of niet doorgaat. “We prikken één keer per maand op zaterdagochtend in de buurt (straten tussen Europaboulevard en Amsteldijk). We verzamelen om 10 uur bij Veluwe 20. Er wordt een uurtje geprikt en daarna is er koffie, thee en zijn er koekjes. De buurtbewoners zitten nergens aan vast. We zien wel wie er aanwezig is, we leggen er totaal geen druk op. Het moet wel leuk blijven!”, zegt Lynda.

 

Gemengde groep

De groep buurtbewoners varieert. Zo is er een jong gezin die samen met de kinderen komt helpen. De kinderen vinden het heel leuk om te doen en komen vol trots terug met hun geprikte afval. Lynda heeft nog een leuke anekdote: “Theo is 75 jaar en kunstenaar/filosoof. Hij is vrijwillig een actieve prikker in heel Amsterdam en op een zaterdagochtend zag hij ons prikken in de Rivierenbuurt waarop hij mij aansprak. Hij was helemaal gelukkig om zich bij de groep aan te sluiten, vooral omdat het vrijblijvend is. Ik zag dat hij met een zware prikker op pad ging en dat wilde ik voor hem veranderen. Hij prikt zoveel dagen zwerfvuil en het is echt zwaar om te doen! Via Dynamo heb ik een ergonomische prikker voor hem besteld met een lichtere ring. Nu kan Theo het prikken veel makkelijker volhouden.”

 

Positief resultaat

Er wordt heel positief op het initiatief van Caroline & Lynda gereageerd. “Het brengt mensen vanuit de hele buurt samen, zowel jong als oud. Naast het schoonmaken van de buurt, is het waardevol dat mensen uit de buurt elkaar leren kennen, met elkaar zijn en iets voor de buurt doen waarin zij wonen. En na het prikken drinken we samen wat en praten we over van alles en nog wat. Er hangt altijd een gezellige, ontspannen sfeer.” Caroline vult aan: “En iedereen is welkom!”

 

Bijzonder zwerfafval

Op de vraag of ze bijzonder zwerfafval tegenkomen, antwoordt Caroline: “In het begin vonden we nog wel eens hele koffers. En fietsonderdelen komen we vaak tegen.” Lynda vult aan: “De grootste ramp om te prikken zijn de peuken en kleine papiertjes.”

 

Tips voor opstarten buurtidee

Voor iedereen die zelf een goed idee heeft voor de buurt, hebben de dames ook zeker een aantal bruikbare tips. Caroline begint: “Het is belangrijk om zelf enthousiast te zijn, dat werkt namelijk heel aanstekelijk en motiverend. Wanneer je met iemand samen het initiatief kunt opzetten, raden wij dat zeker aan. Als team trek je de kar, maak je een plan met doelstellingen en enthousiasmeer je buurtbewoners om deel te nemen. Let wel op dat je niet te streng wordt naar jezelf, elkaar en/of buurtbewoners, het moet wel leuk blijven.” Lynda vult aan: “Wij zijn heel blij contact te hebben opgenomen met Dynamo om ons buurtinitiatief op te starten. Ons enthousiasme werd niet alleen gedeeld, Dynamo denkt vanaf het eerste moment ook mee en met een klein budget worden we ondersteund. Het is wel belangrijk om je buurtinitiatief bekend te maken, bijvoorbeeld door te flyeren in de buurt. Dit heeft ons zeker geholpen!” Tot slot geven de dames aan dat het belangrijk is om naast het doel van het initiatief, verbinding te krijgen met de mensen uit de buurt.

 

Meer buurtideeën