De aanpak van de Amsterdamse Familie School verbetert de leefwereld en het welbevinden van leerlingen. Ook lukt het om ouderbetrokkenheid te vergroten en armoede gericht te lijf te gaan. Dat blijkt uit onderzoek van de UvA, het Kohnstamm Instituut en de HvA. De Amsterdamse Familie School biedt ondersteuning aan het hele gezin door samen te werken met verschillende maatschappelijke instellingen op het gebied van cultuur, sport en/of armoede. Zowel familieschool de Dapper als de Indische buurtschool waar Dynamo een pilot jonge kind groep draait zijn meegenomen in het onderzoek.
Dynamo is actief in Familieschool de Dapper met: een spelinloop, een voorschool, naschoolse activiteiten van de Talententent en jongerenwerk en hulp door Buurtteam Amsterdam Oost.
De thuissituatie waarin een kind opgroeit, de buurt waarin kinderen wonen, stress bij de ouders: het kan allemaal invloed hebben op de onderwijskansen van een kind of jongere. Sommige leerlingen hebben meer dan een goede school nodig om te kunnen leren. De gemeente Amsterdam is om die reden in 2019 met 10 Amsterdamse Familie Scholen gestart, en in 2023 werd dit opgeschaald naar 32. Op deze scholen wordt er samengewerkt tussen de drie leefwerelden van het kind voor een optimale ontwikkeling: thuis, de school en de buurt. Ouders (of verzorgers) kunnen er terecht bij een servicepunt dat in of vlakbij school aanwezig is, waardoor de stap naar hulpverlening snel kan worden gemaakt.
In de periode 2019-2023 is de Amsterdamse Familie School onderzocht door een samenwerking tussen de UvA, de HvA en het Kohnstamm Instituut. De onderzoekers volgden de ontwikkelingen op de scholen en keken welke veranderingen er zichtbaar waren bij de kinderen en hun gezinnen. Familieschool de Dapper, waar Dynamo actief is, en de Indische buurtschool, waar Dynamo een pilot jonge kind groep draait, zijn beiden meegenomen in het onderzoek.
De onderzoekers concluderen dat de aanpak in het algemeen het welbevinden van leerlingen verbetert en hun leefwereld vergroot. Leerlingen komen daarnaast in aanraking met nieuwe activiteiten binnen en buiten school. Ouders ontwikkelen een sterkere relatie met de school, doordat hun kind op school geholpen kan worden en zij vaker op school aanwezig zijn. De school is voor hen een laagdrempelige plek waar ze met diverse vragen terecht kunnen. Ook zijn ouders door deze aanpak beter op de hoogte van wat zich op school afspeelt en is de school zelf beter op de hoogte van de thuissituatie.
In onderstaand inspirerende magazine leest u hoe verschillende scholen in Amsterdam de aanpak vormgeven en welke successen ze boeken. Van samenwerkingen met ouders tot het bieden van perspectief voor hele gezinnen, de Amsterdamse Familie School werkt aan het wegnemen van belemmeringen en het versterken van ontwikkelkansen voor kinderen. Ontdek tips, tools en verhalen van pioniers die laten zien hoe deze unieke aanpak het verschil kan maken.
Magazine-inspiratie-Amsterdamse-Familie-School-WEB